Hlavní obsah

Měl až komický pád. Přesto si mladík dojel na MS pro senzační medaili

Oberstdorf/Praha

Zajel životní závod, který si málem pokazil až komicky vypadajícím pádem v závěrečné pasáži. Dvaadvacetiletý norský lyžař Harald Östberg Amundsen ale i přes kritickou situaci nakonec v závodě na 15 km volně na MS v Oberstdorfu vybojoval bronz. Norové tak i díky němu obsadili kompletní stupně vítězů, na něž vystoupal i zlatý Hans Christer Holund a stříbrný Simen Hegstad Krüger.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amundsen měl nepříjemný pád, přesto vybojoval medaili.Video: sntv

 
Článek

Amundsen získal řadu medailí na juniorské úrovni i v kategorii do 23 let, ale v dospělém Světovém poháru zatím jen paběrkoval. Absolvoval v něm jen tři závody.

V jednom ze závěrečných sjezdů ve středečním závodě neudržel rovnováhu a upadl. Rychle se ale dostal na nohy a o medaili se nenechal připravit. Na druhého Krügera ztratil patnáct sekund, na vítězného Holunda pak dalších dvacet.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Harald Östberg Amundsen v cíli závodu na 15 km volně na MS v Oberstdorfu.

„Samozřejmě jsem velmi šťastný. Měl jsem velmi dobrý závod s nižším startovním číslem a tím pádem i s dobrými podmínkami,“ pochvaloval si v cíli Amundsen.

Zároveň odmítal, že mohl závod vyhrát, nebýt zmíněného pádu.

„Ke konci už mi tuhly nohy a zpomaloval jsem. Když jsem upadl, byl jsem na sebe hrozně naštvaný. Ale říkal jsem si, že se to možná stalo i spoustě dalších závodníků. Sice jsem ztratil rychlost, ale rychle jsem se vrátil na nohy a co nejrychleji uháněl do cíle. Ani bez pádu bych nevyhrál, ale mohl jsem být zlatu ještě blíž,“ radoval se.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Harald Östberg Amundsen na trati závodu na 15 km volně na MS v Oberstdorfu.

Reklama

Související témata: