Hlavní obsah

Mistr světa má parádní narozeniny! Portyka vyhlásili nejlepším sdruženářem sezóny

Praha

Super narozeniny! Ve středu Tomáši Portykovi bude 20 let, k jubileu si nadělil krásný dárek. Stal se nejlepším českým sdruženářem za uplynulou sezónu. Druhé místo v anketě obsadil vítěz předchozích dvou ročníků Miroslav Dvořák, mezi trenéry dominoval kouč juniorů Marek Šablatura.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Portyk byl vyhlášen nejlepším sdruženářem sezóny.

Článek

„Je to příjemné, vítězství beru jako zpestření do dalšího ročníku. Vím však, že jsem ho dosáhl také díky tomu, že byl Míra Dvořák nemocný," prohlásil Portyk. Dvořák zápolil s následky mononukleózy a stihl už jen konec sezóny. „Když aktivní závodník sedí doma na gauči, motivace je potom neskutečná. Je vůbec rád, že se může hýbat, tréninky nebere jako nutnost. Je šťastný, že ho nic nelimituje a připravuje se na to, co ho baví a naplňuje. To mě drželo nad vodou," podotkl Dvořák.

Velká chvíle jeho nástupce přišla v závěru února, kdy se v rumunském Rašnově stal juniorským světovým šampiónem. Navíc v závodě Světového poháru v Ramsau Portyk premiérově skončil v elitní desítce. O jeho triumfu v anketě proto nebylo pochyb.

„Na předchozích mistrovstvích mě pronásledovala smůla. Když jsem teď v prvním závodě upadl, byl jsem smířený, že mi to není souzené. Skončilo to ale nakonec zlatem," uvedl Portyk.

Jako úspěšnou hodnotil sezónu šéf Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR Radek Cikl. „Máme juniory, kteří jsou konkurenceschopní, jsou příslibem do budoucna. Korunou všeho je zlatá medaile Tomáše Portyka. Před dvěma lety měl zlomený prst, loni skončil čtvrtý, teď z toho bylo konečně zlato. Je fajn, že Mirek Dvořák, který se obdivuhodně vrátil po mononukleóze, v tom nezůstává sám," těší Cikla.

Výsledky ankety o nejlepšího sdruženáře ČR (sezóna 2015/2016)
Senioři:
1. Portyk 185 bodů
2. Miroslav Dvořák 120
3. Petr Kutal 35
Junioři:
1. Ondřej Pažout (Dukla Liberec) 118
2. Lukáš Daněk 101
3. Jan Vytrval 45
Trenéři:
1. Marek Šablatura (junioři ČR a Dukla Liberec) 100
2. Vladimír Šmíd (senioři ČR) 85
3. Petr Lampa (Dukla Liberec B) 36

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.