Hlavní obsah

Na SP v Liberci chybí peníze, ministerstvo uvažuje o pomoci

Organizačnímu výboru (OV) mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci chybí zatím peníze na Světové poháry ve skoku na lyžích, v běhu a v severské kombinaci, s nimiž se v únoru příštího roku počítá jako s generální zkouškou na MS. Pokud OV peníze včas nesežene, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mu pomůže. ČTK to v pátek řekla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová.

Článek

"Na Světové poháry pořadatelé potřebují zhruba 40 až 50 miliónů korun. Víme, že je zatím nemají, a situace je komplikovaná. Peníze organizačnímu výboru buď dáme přímo, nebo půjčíme," uvedla Kuchtová. Mluvčí OV Zdeněk Soudný dodal, že v současné době nejsou na Světové poháry téměř žádné peníze. Podle Kuchtové nese vinu za problémy s financováním Světových pohárů bývalý organizační výbor, vedený odvolaným prezidentem Romanem Kumpoštem.

Kumpošt prohlásil, že smlouvy o prodeji marketingových a televizních práv byly připravené, nedaly se však dotáhnout do konce kvůli špatnému vlivu kampaně, rozpoutané proti bývalému OV. "Kdybychom mohli pokračovat ve své práci, peníze na Světové poháry bychom sehnali," dodal Kumpošt.

Bývalý mluvčí OV Vladimír Zemánek považuje za neslýchané, že ministryně Kuchtová uvažuje o poskytnutí státních peněz na pořádání Světových pohárů. "Proč by měl stát doplácet na to, že si nový organizační výbor nedokáže peníze na Světové poháry obstarat sám?" prohlásil Zemánek.

Celkem devět závodů

Kumpoštovi ministerstvo vyčítalo problémy v hospodaření s rozpočtem MS. S dotací nebo půjčkou na Světové poháry však nikdy nepočítal "Když jsme v minulosti pořádali v Liberci Světové poháry, nikdy jsme nežádali o peníze ze státního rozpočtu a něco takového by nás nikdy ani nenapadlo - stejně jako pořadatele Světových pohárů v Harrachově nebo v Novém Městě na Moravě," podotkl Kumpošt.

Prvním Světovým pohárem budou v Liberci 8. a 9. února skoky na lyžích, od 15. do 17. února se v Liberci utkají sdruženáři a od 16. do 17. února běžci a běžkyně. Na můstcích na Ještědu a na okruzích ve Vesci proběhne příští rok celkem devět závodů Světového poháru.

Kumpošta vystřídala na pozici prezidenta OV 26. července Kateřina Neumannová. Kumpoštův odchod si vynutilo MŠMT. "Bez vysvětlení mě označili za nedůvěryhodného," konstatoval již dříve Kumpošt. S ním odešla i většina klíčových odborníků organizačního výboru. Neumannové stále chybí důležití manažeři ve sportovní sekci. Po odchodu Kumpošta se rozpadl i několikasetčlenný tým ze sportovní sekce - ředitelů závodů, vedoucích kanceláří závodů, mezinárodních rozhodčích nebo technických pracovníků.

"Děláme na nové marketingové strategii, situaci nám komplikuje mediální kampaň, jež v posledních týdnech poškodila dobré jméno mistrovství světa," upozornila nedávno Neumannová. Podle ní je v současné době málo času hlavně na přípravu Světových pohárů. "Na to, že se nám ale povedou, dám klidně i své zlaté olympijské běžky," řekla vítězka z třicetikilometrové trati na ZOH 2006 v Turíně.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Stát předloni poskytl na šampionát 569 miliónů korun a přidá dalších 700 miliónů. Zhruba 400 miliónů uvolní město Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj.

Reklama

Související témata: