Hlavní obsah

Německý svaz žaluje redaktory ARD kvůli zprávám o dopingu

VÍDEŇ

Německý lyžařský svaz se rozhodl podat žalobu na redaktory televizní stanice ARD, která odvysílala zprávu, že asi dvacet německých běžců na lyžích a biatlonistů je zapleteno do dopingového skandálu kolem laboratoře Humanplasma ve Vídni. Žádná konkrétní jména však dopingový expert ARD Hajo Seppelt neuvedl.

Článek

Trenér běžecké reprezentace Jochen Behle krok svazového vedení uvítal. "To je velmi správné. Nepodložená a nekonkrétní podezření mohou zničit svaz, závodníky i celý sport," citovala kouče agentura SID.

Žaloba míří na konkrétní redaktory, nikoli na celou televizi. ARD je spolu s ZDF významným sponzorem lyžařského svazu, za vysílací práva na Světové poháry pořádané v Německu zaplatí stanice ročně sedm miliónů eur.

Do aféry vložily Německý olympijský výbor a MOV

Do rozrůstající se aféry se ve středu vložily i Německý olympijský výbor a Mezinárodní olympijský výbor, které požádaly rakouské ministerstvo sportu o vysvětlení k případu. Také německé ministerstvo vnitra chce od Vídně znát podrobnosti.

V laboratoři Humanplasma si údajně obstarávaly krevní doping zhruba tři desítky sportovců. Podle ARD mezi nimi byli i špičkoví cyklisté Dán Michael Rasmussen, Rus Denis Meňšov, Rakušan Georg Totschnig a Nizozemec Michael Boogerd.

Po intervenci Mezinárodní antidopingové agentury WADA začala podezřelou laboratoř vyšetřovat rakouská kriminální policie i vídeňské státní zastupitelství.

Reklama

Související témata: