Hlavní obsah

Novoměstští pořadatelé SP chtějí bojovat o distanční závody

Nové Město na Moravě

Novoměstští pořadatelé Světového poháru v běhu na lyžích chtějí udělat vše pro to, aby v budoucnu získali zpět distanční závody. Soutěže na dlouhých tratích mají mezi českými příznivci mnohem větší popularitu než sprinty, které se na Vysočině konají v posledních letech. A až se SP za dva roky do Nového Města na Moravě vrátí, pojedou se ve stejném termínu po Tour de Ski opět pouze sprinty.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Vpředu Sergej Usťugov z Ruska.

Článek

I když se víkendové závody vydařily a bezplatný vstup do hlediště využilo v součtu obou dnů téměř patnáct tisíc diváků, chtějí Novoměstští aktivně vstoupit na pole diplomacie a bojovat o přidělení z českého pohledu prestižnějších disciplín. Předseda organizačního výboru SP v Novém Městě Jiří Hamza v tomto směru vyjádřil nespokojenost s přístupem domácího lyžařského svazu.

Pro rok 2018 upřednostnil svaz při zařazení do Světového poháru Nordic víkend v Harrachově a polských Jakuszycích oproti dlouhým distančním závodům v Novém Městě. "Je to svobodné rozhodnutí. Svaz ví, co dělá. A nám jako pořadatelům nezbývá, než se tomu přizpůsobit. Nevidím to však jako šťastné řešení z hlediska běžeckého lyžování," řekl Hamza.

"Návrat distančních závodů vidím reálně. Ale stejně jako v biatlonu si budeme muset všechno odpracovat. Nemyslím si, že je naše působení v rámci diplomacie takové, jaké by mělo být. Svaz lyžařů se musí rozhodnout, co chce," uvedl Hamza. Situaci ale nechce srovnávat s biatlonem, s kterým vloni v Novém Městě sklidili pořadatelé velký úspěch při mistrovství světa. Struktura lyžařských disciplín je totiž odlišná.

"Uvidíme, jak uspějeme. Ale areál v Novém Městě si divácky atraktivní závody zaslouží," uvedl Hamza. Současně vyjádřil přesvědčení, že pro český svaz lyžařů není Nové Město prioritní. "Svaz má další zájmy, které se zcela neztotožňují s úsilím Nového Města," konstatoval.

O víkendu byl Hamza mile překvapen diváckým zájmem, neboť očekával mnohem menší návštěvu. "Tah se vstupem diváků zdarma se ukázal jako dobrý. Když jsme si vyhodnotili, že budeme oplocovat areál a přidali si cenu vstupného, tak jsme se rozhodli nabídnout lidem vidět světovou lyžařskou špičku zdarma. A myslím si, že to bylo dobře," doplnil Hamza.

Reklama

Související témata: