Hlavní obsah

Odpočatý Bauer vyrazil do boje o malý křišťálový glóbus

PRAHA

Dva dny odpočinku, tři další na tréninku a ve čtvrtek přesun s reprezentačním týmem do Finska. Takový byl program běžce na lyžích Lukáše Bauera po skončení mistrovství světa v v Liberci. Majitel stříbrné medaile z klasické patnáctky je ve Světovém poháru stále ve hře o triumf v hodnocení distančních závod, lyžování ve zbytku sezóny si chce ale hlavně užít.

Článek

Bauer vybojoval svou vůbec první medaili z mistrovství světa hned v úvodním vystoupení, následný skiatlon už ale nevyšel podle představ a ani přítomnost české jedničky neodvrátila fiasko ve štafetě. „Po nemoci síly ubývaly rychleji, ale nemyslím, že bych dal do patnáctky vše a pak už to nešlo. Když se podíváte na skiatlon, tak jsem jel dobře, ale ve skejtové části mě nepodržely lyže. Špatné to bylo až ve štafetě. To nešlo, i když jsem se snažil minimalizovat ztrátu,“ vyprávěl při čtvrtečním setkání s novináři před odletem do Lahti.

S ohledem na zbytek sezóny Bauer se Bauer rozloučil s Libercem ještě před posledním závodem na 50 kilometrů volně a odjel domů na Boží Dar. „Neměl jsem jednoznačně šanci na dobré umístění a hrozilo, že by mě mohl závod poznamenat na zbytek sezóny. Nemyslím, že skončit na třicátém, čtyřicátém místě by bylo to, co se ode mne očekávalo,“ je přesvědčený.

Stresovat se nehodlá, bojovat ale bude

K tréninku se v Krušných Horách vrátil po dvou dnech odpočinku. „Tři dny trénování na rychlém sněhu byly dobré. Ve středu jsem sice neměl úplně super pocit, ale celkově bylo lyžování skvělé a do Skandinávie se těším. Chci si závody užít a extrémně se nestresovat. Nicméně jedu bojovat, pořád je otevřená možnost posunout se do elitní trojky v distančním hodnocení. Uvidíme, co předvedu o víkendu na patnáctce a pak v dalších závodech,“ uvažoval.

Stříbrnou medaili a křišťálovou trofej, kterou přinesl ve čtvrtek ukázat, na sever nebral. A jak přiznal, zatím si cenného kovu a uměleckého kousku sklářů z Preciosy příliš neužil. "Snažil jsem se dostat ze štafety, než abych se kochal," prohlásil.

Otestují nové věci

Běžce na lyžích čekají v závěru sezóny poslední čtyři štace. V Lahti se o víkendu jedou sprinty a distance na 10 (ženy), resp. 15 (muži) kilometrů klasicky. V závěru příštího týdne se pouť přemístí do norského Trondheimu k další porci sprinterských klání a třicítce, respektive padesátce klasickou technikou. Finále sezóny se pak odehraje formou minitour ve Švédsku; následující středu se jedou sprinty ve Stockholmu a poté tři distanční závody ve Falunu.

Bauer se těší, že si před ukončením sezóny otestuje některé finesy s výhledem na zimní olympijské hry ve Vancouveru. „Třeba padesátka se stejně jako ve Vancouveru pojede klasicky. Vyzkouším si nové věci, třeba častější občerstvování, jiné produkty, energetické gely, možná i výměnu lyží. Při skiatlonu ve Falunu se budu moci zaměřit třeba na taktiku. Je výhoda, že si mohu tyhle věci vyzkoušet přímo při závodě,“ plánuje.

Koukal jede pro body, Razým chce uspět nejen ve sprintu

Vedle Bauera se na sever vydal reprezentační tým ve složení Martin Koukal, Jiří Magál, Milan Šperl a sprinterské duo Aleš Razým, Dušan Kožíšek, ženskou část reprezentace zastupují Kamila Rajdlová s Ivanou Janečkovou. Mužům chybí nemocný Martin Jakš, jemuž se zhoršilo nachlazení a dostal antibiotika. Trenér Miroslav Petrásek proto minimálně na padesátku v Trondheimu nominoval Petra Nováka, stříbrného ve třicítce na nedávné univerziádě v čínském Charpinu.

Se zvláštní motivací odjel do Skandinávie Martin Koukal, po Bauerovi nejúspěšnější český lyžař na MS v Liberci. „Letos jsem ve Světovém poháru nebývale úspěšný, na kontě mám pořád nulu. To se mi ještě v životě nepovedlo,“ komentoval s úšklebkem nepovedený úvod sezóny, v němž jej provázela zranění. „Chtěl bych se ale zkusit poprat o červenou skupinu. Znamenalo by to odjezdit všechny zbylé závody na úrovni MS,“ dodal závodník z Nového Města na Moravě.

O další úspěch ve sprintu bude usilovat Aleš Razým, v Liberci na nejkratší trati nečekaně šestý. A letošní mistr světa do 23 let si věří i na distanční závody. "Chtěl bych jet i patnáctku a získat nějaké body. Tedy vlastně alespoň bod. V distančních závodech se mi to ještě nikdy nepovedlo," přidal svérázný lyžař.

Reklama