Hlavní obsah

Po nevydařeném sprintu otazník nad nominací do štafety

LIBEREC

Nepovedené vystoupení Martina Jakše ve středečním sprintu dvojic nečekaně zkomplikovalo uvažování trenéra českých běžců Miroslava Petráska nad složením štafety na 4x10 kilometrů, která na mistrovství světa v Liberci startuje v pátek ve 13 hodin. Vybranou sestavu musí kouč nahlásit ve čtvrtek v 16:00.

Článek

Jakš s Alešem Razýmem ve středu nedokázali postoupit ze semifinálové rozjížďky, od brány finále je dělilo plných čtyřicet sekund. „Byl jsem přesvědčený, že Martin odjede dobrý závod. Tohle ale určitě nebylo dobře. Jel špatně, strašně brzy mu došly síly,“ hodnotil Petrásek vystoupení dvaadvacetiletého závodníka. Loňský mistr světa do 23 let na klasické patnáctce po kolizi ztratil hned v prvním okruhu. „Zbytečná ztráta deseti patnácti vteřin na prvním úseku. Dotažení stálo strašně sil a když se začalo jet, tak tam Martin nebyl,“ doplnil český kouč.

Petrásek po závodu přiznal, že se jeho původně pevné rozhodnutí, koho do štafety poslat, lehce otřáslo. „Budu přemýšlet o všech postech štafety. Bude to těžké,“ vyprávěl zadumaně. Propadákem ve sprintu jednotlivců se ze hry o nominaci vyřadil Dušan Kožíšek. „Volba byla jasná. Martin odjel kvalitní tréninky, měl jsem strašně dobrý pocit. Ve středu si měl dobře zazávodit, získat sebedůvěru,“ řekl trenér.

Objevil se nový adept - v úterý šestý Aleš Razým. „Aleš je po vystoupení ve sprintu připravený až do pátku,“ potvrdil Petrásek. „Trenér mi po závodu dvojic řekl, že mám pořád šanci, asi abych neslavil. Holt až v dubnu,“ podotkl k tomu Razým se smíchem. „O štafetě jsem moc nepřemýšlel, soustředil jsem se jen na sprint. Napnutý nejsem,“ doplnil  dvaadvacetiletý reprezentant.

Jak nakonec Petrásek zvolí, bude jasné ve čtvrtek odpoledne. Nejpravděpodobnější ale je, že Jakš chybět nebude. „Rozjížděl mi všechny štafety a nikdy nic nezkazil,“ naznačil směr svého uvažování. Jakše po trápení ve sprintu čeká ve čtvrtek trénink. "Věřím, že budu schopný dát se za den dohromady. Nerad bych se ale někam nacpal a pak přijel předposlední na prvním úseku. To bych klukům nerad udělal. Kdybych viděl, že to není ono, tak to trenérovi řeknu,“ řekl.

Jako nejpravděpodobnější složení štafety se tedy jeví čtveřice Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a jako finišmen Martin Koukal.

Reklama