Hlavní obsah

Poslední tituly běžců získali favorit Jakš a sešroubovaná Janečková

Poslední letošní tituly mistrů republiky v běhu na lyžích získali na Horních Mísečkách hlavní favorit Martin Jakš a nečekané překvapení, bývalá reprezentantka Ivana Janečková. Na trati 15 km, resp. 10 km volně chyběli nemocní Lukáš Bauer, Aleš Razým a Jiří Horčička.

Foto: SLČR

Martin Jakš

Článek

Muži jeli tři pětikilometrové okruhy. Jakš dominoval jasně od začátku a zvítězil s náskokem 1:23,5 minuty. Stříbro bere mistr z maratonu Ondřej Horyna a bronz Dušan Kožíšek, všichni z Dukly Liberec.

Čtvrtý skončil sdruženář Miroslav Dvořák a ještě dvanáctý Pavel Chruravý. Oba si připsali cenné skalpy lyžařů včetně patnáctého Martina Koukala. Těsně před ním skončil mistr ze sprintu Vladislav Razým. A ještě zajímavost: do cíle dojel v závěru pole i jeho 55letý otec Vladislav Razým.

Martin Jakš vypadal spokojeně: „Spravil jsem si chuť. Od začátku se mi jelo dobře, vzal jsem za to a upaloval. Včera to nebylo ono. Sám sobě jsem dokázal, že problém byl někde jinde. Věděl jsem, že vedu, že mám náskok, ale snažil jsem se do posledního metru."

Po sezóně, kterou mu nabourala zranění a nemoce se chystá na odpočinek. „S lyžováním si dávám úplný konec, ještě malinko uvažuju o týmové Krkonošské sedmdesátce příští víkend. Ale určitě pojedeme na dva týdny na Kypr na dovolenou s rodinou a pak na svatbu biatlonisty Ondry Moravce."

Janečková si užila

Mezi ženami nečekaně triumfovala 29letá Ivana Janečková, která letos téměř nezávodila. „Jelo se mi úplně neskutečně skvěle. Dala jsem do toho všechno a měla toho plný zuby. Vydržela jsem až do konce. Takhle jsem si skejt neužila dva roky," vykládala nadšeně.

Janečková si loni v červnu přetrhala vazy v kotníku a dva měsíce se nehýbala. „Pak jsem chtěla jezdit na kole a zlomila jsem si loket. Mám v něm šrouby. Až v prosinci jsem začala trochu lyžovat," připomíná zdravotní peripetie.

Také začala pracovat u táty v rodinné firmě jako asistentka. „Od šesti do tří někdy i do pěti. Chodím na lyže jednou v týdnu a o víkendu odpočinout si. Slíbila jsem Jablonci odjet za ně nějaké závody. A teď si to užívám, mám z lyží maximální radost," říká.

O návratu do reprezentace v olympijské sezóně příliš neuvažuje. „Musela bych jít ještě na operaci s ramenem a dát dohromady loket, dost mě to limituje. Po pravdě řečeno jsem spokojená, nevím, jaká nabídka by musela přijít. Zatím nevidím větší důvod," krčí rameny.

Stříbro získala laufařka Klára Moravcová také ze Ski cklubu Jablonec a bronz biatlonistka Veronika Vítková z SKP Jablonec. Česká jednička a držitelka tří letošních titulů Eva Vrabcová-Nývltová skončila šestá. Opět se ukázali reprezentanti Polska, Bulharska, Slovenska, Lotyšska ale i Mongolska, Arménie nebo Lucemburska, kteří zde sbírali FIS body potřebné pro nominaci na olympiádu do Soči.

Mistrovství ČR v běhu na lyžích na Horních Mísečkách:
Muži:
15 km volnou technikou:
1. Jakš 35:47,3,
2. Horyna -1:23,5,
3. Kožíšek (všichni Dukla Liberec) -1:25,5.
Ženy:
10 km volnou technikou:
1. Janečková 27:21,7,
2. Moravcová -9,8,
3. Vítková (všechny Ski klub Jablonec n/N) 12,4.

Reklama

Související témata: