Hlavní obsah

Pozor na úpal! Když se snowboardisté potí už na startu

Sierra Nevada

Šárka Pančochová sedí na hotelové terase v tričku a nechává na sebe pálit sluneční paprsky, řada závodníků se fotí na místních sjezdovkách do půl těla, Eva Samková si posteskne, že po první dnu v Sierra Nevadě byla rudá jako rajče. „Naštěstí už to hnědne, jen mám bílé oči,“ pousměje se. Nikdy se světový šampionát snowboardistů nekonal až v březnu a tomu také odpovídá počasí, které na jihu Španělska panuje.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Snowboardisté a kolem zeleň. Nezvyklé kulisy má světový šampionát ve španělské Sierra Nevadě. Na snímku Kanaďan Francis Jobin ve finále slopestylu.

Článek

Už když závodníci přistávali v nedaleké Granadě či o něco vzdálenější Málaze, pocítili mocný závan léta. Z pětadvacetistupňových teplot vystoupali do výšky přes 2500 metrů nad mořem a „ochladilo se“ na patnáct stupňů. Přes noc ale stále klesají teploty pod nulu.

Sníh se hodně mění

Velký rozptyl teplot dělá vrásky nejen servismanům, ale i závodníkům. „Je to tu dost těžké, jak je ráno sníh zmrzlý a pak se mění na břečku,“ popisuje freestyle snowboardistka Pančochová, kterou v jednom z tréninků potkal nepříjemný pád.

Na jarní až letní počasí si ale závodníci většinou nestěžují. „Je to krásný, oproti La Molině, kde jsme jeli finále v mlze,“ srovnává snowboardkosařka Samková s předposledním dílem Světového poháru na severu Španělska.

„Tady si nedovedu představit, že by se jezdilo v mlze,“ naráží kouč snowboardkrosové reprezentace Marek Jelínek na náročnost trati v Sierra Nevadě. „Pro viditelnost a bezpečnost je sluníčko každopádně lepší. A i nálada je na něm veselejší,“ usmívá se.

V helmě je vedro pořád

„Na druhou stranu je to vedro strašný, na startu kvalifikace jsem úplně umírala,“ přiznává olympijská vítězka ze Soči. Moc způsobů, jak se ochladit, nemá. „Mám tenčí termotriko, asi by nebylo dobré ho úplně sundávat, jak mám ortézu na rameni,“ přemítá Samková. „Navíc v helmě je člověku stejně furt vedro,“ ví.

Dlouhodobý pobyt na sluníčku s sebou nese i nebezpečí úpalu. „Riziko tu samozřejmě je. Snažíme se mu předcházet, dbáme na pitný režim a mažeme se,“ vypočítává Jelínek. Velké teplo nesvědčí ani vybavení, měkne snowboardové vázání. „Musíme ho zahrabávat do sněhu, aby se v něm dalo jezdit,“ popisuje Samková.

Podle předpovědi podobné starosti závodníkům odpadnou v příštím týdnu, v úterý by se mělo ochladit a dorazit poměrně silné sněžení.

Reklama