Hlavní obsah

Prahu přijel navštívit rozesmátý lyžař Alberto Tomba

Rozesmátý, v kožené bundě, opálený, ale také o více než deset kilo hubenější. Nezapřel vizitku playboye, po svém příletu do Prahy vtipkoval, rozdával úsměvy a mrkal na všechny přítomné dívky. "Jak se tady máte? Rád vás zase vidím," ptal se před fotografy a novináři. Alberto Tomba, slavný italský lyžař, potřetí zavítal do Prahy.

Článek

"Pamatuju si, jak jsem tady minule pil pivo pod mostem," řekl ještě v angličtině, než využil služeb překladatelky. "Tedy pod Karlovým mostem, to bylo dobré," upřesnil se smíchem. Do fotoaparátů mrkal, dělal teatrální i vítězné grimasy, posílal polibky. "Jaké gesto tam chcete? Stačí říct," smál se na zástup fotoreportérů.

Poprvé do Prahy přijel v roce 1997, kdy seděl v porotě soutěže o Miss České republiky. Pak se do české metropole vrátil o dva roky později. "Už maminka říkala, že je to krásné město, a měla pravdu. A české holky jsou tu taky nejhezčí, když tak na to tady koukám," řekl, když se jako známý lamač ženských srdcí rozhlédl po místnosti.

"Na zdraví," překvapil přítomné novináře česky jako důkaz, že leccos z minulých návštěv pochytil. "Musíte mě naučit víc," prosil. "Pivo, pivo, pivo," snažil se chvíli napodobit český akcent. "Dobar den," pokusil se pozdravit, ale moc mu to nešlo. "Dobrou chuť," polepšil se však za chvíli.

Jeden dva litříky si dopřeje

Program má nabitý. Sponzorské povinnosti, rozhovory, tisková konference, prohlídka Prahy z Vyšehradu, návštěva Liberce coby pořadatele mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009, výlet lanovkou na Petřín, kde ho čeká překvapení, či závody s veřejností na lyžařském trenažéru.

"A v pátek večer jsem mrtvej," komentoval se smíchem náplň nadcházejících dvou dnů. "Ale co, aspoň se nebudu nudit," dodal potutelně. A co neoficiální program? "Jsem tady do pátku do večera, tak se mě zeptejte v sobotu ráno, až už tady nebudu, kde jsem všude byl," smál se Tomba. I pivo si dá. "Já myslím, že si jeden dva litříky dopřeju," uvedl.

Přijel jen jako Alberto

Je trojnásobným olympijským vítězem, dvojnásobným mistrem světa a závodů Světového poháru vyhrál padesát. Pomáhal Turínu uspořádat olympijské hry, stavěl tratě pro slalom a obří slalom. I proto přibral na váze. "Ale běhám dvanáct kilometrů denně," upozornil, že od zimy dvanáct kilogramů zhubl. Jako známý žertéř se také hned jal svlékat za svitu blesků fotoaparátů bundu, aby podal důkaz.

Po světě ho doprovází kamarád Chicco, jenž zavítal i do Prahy. "Je můj přítel, rádce i bodyguard," řekl Tomba. "Ale není moje přítelkyně. Přeci nebudu jezdit do Prahy s ženskou," smál se, než nasedl do připraveného terénního vozu, který má k dispozici i s řidičem. "Přijel jen Alberto, ne Alberto Tomba!" upozornil a odjel do víru velkoměsta.

Reklama

Související témata: