Hlavní obsah

Prober se a přestaň brzdit! Samková si před kvalifikací nadávala

Michal Osoba (Kreischberg)Právo

Sotva sjela do cílového prostoru svahu v Kreischbergu, špačkovala. A pořádně. Dobrý pocit si olympijská vítězka ve snowboardkrosu Eva Samková ze svých tréninkových jízd rozhodně neodnesla.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Eva Samková jede na start snowboardkrosové trati na mistrovství světa v Kreischbergu.

Článek

„Jsem asi lehce postižená a neumím jezdit,“ sepsula sama sebe, když odepnula snowboard. „I pytel hov.. by to odjel líp,“ přidala peprné hodnocení svých jízd. A to ji už ve čtvrtek od 13.35 (živě na ČT Sport) čeká kvalifikace mistrovství světa.

V podobném rozpoložení byla Samková i před rokem v Soči. Při trénincích padala, dokonce si pobrečela. A pak z toho bylo olympijské zlato. Na trati v Kreischbergu měla opačný problém.

„V Soči mi nevycházely skoky. Dělala jsem to dobře, akorát jsem měla velkou rychlost. Tady to dělám úplně blbě,“ srovnávala jednadvacetiletá Samková. „Nepadala jsem, ale asi jak jsem starší, tak se o sebe bojím,“ krčila rameny.

Z Karla má respekt

„Celkově je trať jednodušší, spíš rychlá. Na to, že nemají vůbec sníh, je super,“ ocenila práci organizátorů. Na protějším svahu totiž akrobatičtí lyžaři a snowboardisté nezahlédnou ani náznak sněhové pokrývky.

Snowboardkrosová trať je ale výborně připravená i s několika nástrahami. Na skoku krátce po startu ve středu skončily dvě snowboardistky v kotrmelcích, až se pořadatelé rozhodli dopad upravit. „Některé holky to nedolétávaly, ale mně to vychází akorát,“ hlásila Samková.

Víc starostí ji dělal další skok. „To je Karel. Musí se najet v dobrém místě, aby byl příjemný,“ popisuje. Proč Karel? Samková se svým týmem vedle svých snowboardů dává jména i různým místům v trati. „Cílový skok je Jana, ale tam se nic neděje. Zato Karel je středem pozornosti, docela se to ujalo,“ směje se Samková.

Čeká malé rozestupy

Ze čtvrteční kvalifikace postoupí šestnáctka nejlepších do pátečních bojů o medaile, pořadí bude důležité i pro rozdělení do rozjížděk a výběr pozice na startu. „Trať je krátká, nebudou velké rozestupy. Bude to o zase nějakých prvních osmi holkách,“ odhaduje svěřenkyně trenérů Jelínka a Flejšara, kterou čeká premiérové poměření sil s elitní konkurenci od her v Soči.

„Když se vezu na lanovce, kouknu, jak ostatní holky jedou. Lindsey jsem neviděla, Maltu trochu. Ale já vím, jak jezdí. Docela to umějí,“ říká na adresu zámořských soupeřek Jacobellisové a Maltaisové.

Samková věří, že do kvalifikace vlétne už ve výrazně lepší pohodě. „Měla bych se trochu probrat a přestat brzdit. Ne jako v poslední tréninkové jízdě, kterou jsem potentočkovala už od startu,“ předsevzala si olympijská šampiónka.

Reklama

Související témata: