Hlavní obsah

Recept na malý glóbus? Stupně vítězů musí být pravidlem, ví Záhrobská

PRAHA

Po zahřívacím kole v Söldenu vlétne Šárka Záhrobská naplno o víkendu ve finském Levi do nové sezóny. Do sezóny, na jejímž konci by ráda pozdvihla nad hlavu vysněný malý Křišťálový glóbus ve slalomu. Minulou zimu jí útok nevyšel. Letos pod vedením nového trenéra Pavla Šťastného věří, že se dočká.

Foto: Petr Horník, Právo

Lyžařka Šárka Záhrobská

Článek

V minulé sezóně držela ve slalomu úctyhodnou výkonnostní stabilitu, na stupně vítězů se ale dostala jen jednou - při druhém závodu sezóny, kdy zopakovala triumf v Aspenu. Jasným cílem pro letošní sezónu je proto atakovat stupně vítězů častěji. „Výkony mám poměrně stabilní, ale je potřeba posunout umístění o stupínek, dva výš. Z pátých míst na bednu. A samozřejmě nevypadávat,“ přemítala Záhrobská na úterním setkání s novináři.

Sama je zvědavá, zda se pole konkurentek ve slalomu rozroste o novou tvář. „Nikdo přes léto nespí, každý se snaží zlepšit. Uvidíme. Jádro ale zůstává. Marlies Schildová loni po těžkém zranění ještě nepředváděla ty nejlepší výsledky. Určitě tam patří Maria Rieschová, které navíc už šlape na paty její sestra Susanne, stálicí je Tanja Poutiainenová,“ uvažovala.

Lyžařka Šárka Záhrobská, vzadu trenér Pavel Šťastný.foto: Právo/Petr Horník

Už tuto sobotu bude mít šanci otestovat, jak působí kouzlo trenéra Štastného. Spolupráci s koučem, který v roce 1984 dovedl Olgu Charvátovou-Křížovou k olympijskému bronzu v Sarajevu, navázala letos po sezóně. „Dokázali jsme vyladit trénink tak, že jsem se při posledním bloku přípravy cítila na svahu opravdu výborně,“ pochvaluje si Záhrobská.

Baletka i dračice

Pětadvacetiletá majitelka kompletní sbírky cenných kovů z mistrovství světa a bronzové medaile z letošních olympijských her ve Vancouveru vždy těžila z citu pro sníh a až ladného pohybu mezi bránami. Podle Šťastného jí ale chyběla větší agresivita. „Jsem mezi bránami víc agresivní, ale důležité je, aby zůstala i lehkost. Jsem baletka i dračice,“ komentovala Záhrobská se smíchem pokroky v tréninku.

Prvním ostrým testem nové tréninkové koncepce se ale nejúspěšnější česká lyžařka v historii nestresuje. „Určitě mi není jedno, jak to dopadne. Ale nejdůležitější je radost z výkonu, pohybu v bránách. Ten pocit je základ. i když mám samozřejmě svá přání a cíle, jako každý sportovec,“ míní Záhrobská, pro níž je vedle zisku malého glóbu hlavním cílem útok na další medaili na únorovém MS v Garmisch-Partenkirchenu.

Lyžařka Šárka Záhrobskáfoto: Právo/Petr Horník

Před novou sezónou si nenechala ujít ani starosti ženského charakteru: aktivně se totiž podílela na designu své nové kombinézy. „Tyrkysovou barvu jsem vybírala já. Jsme hezky sladění s nároďákem, kteří mají také světle modré barvy. A na rukávech, stejně jako na helmě mám hořce,“ připomněla květinu, která je jejím znakem v projektu na záchranu ohrožené horské flóry i tradičních luk v Krkonoších.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články