Hlavní obsah

Rusové na Jizerské 50? Pod speciální vlajkou se přihlásil jeden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská Marcialonga se jako první z kvarteta nejslavnějších běhů Ski Classics v neděli běžela bez ruských a běloruských sportovců a Rus Ermil Vokujev tak na obhajobu loňského prvenství mohl zapomenout. To samé čeká i druhý únorový víkend v pořadí druhý závod tak zvaného Grand slamu Jizerskou 50. Největší český závod se však před amatérskými běžci ze země vedoucí brutální válku proti Ukrajině zcela neuzavřel.

Foto: Raul

Start Jizerské 50.

Článek

„Úplný zákaz platí z rozhodnutí FIS a Worldloppet pouze pro elitní ruské a běloruské závodníky s aktivním FIS kódem. Chceme však dát možnost zúčastnit se 56. Jizerské 50 rekreačním závodníkům z Ruska a Běloruska, kteří nesouhlasí s ruskou agresí proti Ukrajině," vysvětluje tiskový mluvčí nejslavnějšího českého závodu Richard Valoušek.

"Hobíci" s ruským či běloruským pasem se mohou běhu napříč Jizerskými horami zúčastnit pod speciální vlajkou RAW/BAW (Russians/Belarussians against war - Rusové/Bělorusové proti válce).

„Jejich startovné věnujeme v plné výši na účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR na podporu ukrajinské armády. Považujeme to za silnou deklaraci nesouhlasu s ruskou agresí proti Ukrajině a zároveň se vyhneme uplatnění principu kolektivní viny," zdůraznil za organizátory Valoušek.

Na startovní listině však podle pořadatelů aktuálně figuruje pouze jeden Rus.

Nejslavnějšího českého závodu se v uplynulých letech laufaři z Ruska a Běloruska účastnili pravidelně v hojném počtu. V loňském roce šlo o celkem 23 běžců a běžkyň, přičemž v hlavním závodě mezi nejrychlejšími jedenácti běžkaři figurovali hned tři Rusové (Vokujev, Grebenko, Ardašev). O rok dříve závod kvůli covidu pouze ve virtuální podobě absolvovalo 19. V roce 2020 jich bylo téměř 70 a v roce 2019 na čtyři desítky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČEZ Jizerská 50 (@jiz50)

56. ročník Jizerské 50 startuje vedlejšími závody ve čtvrtek 9. února a běh na 50 kilometrů je na programu v neděli 12. února. Na hlavní závod je přihlášeno přes 4500 závodníků, pořadatelé čekají rekordní účast.

Reklama