Hlavní obsah

Sakala znovu na scéně. Syn bývalého mistra světa se představí ve Světovém poháru

Vikerssund

Premiéru ve Světovém poháru a hned na mamutím můstku si v pátek ve Vikersundu odbude skokan na lyžích Filip Sakala, osmnáctiletý syn někdejšího českého mistra světa v letech ze šampionátu v roce 1994 v Planici Jaroslava Sakaly.

Foto: Profimedia.cz

Skokan na lyžích Jaroslav Sakala senior na archivním snímku.

Článek

Do Norska k poslednímu závodu před mistrovstvím světa ve Falunu nejeli kvůli tréninku nejlepší čeští skokané Roman Koudelka, Jan Matura a Jakub Janda, tým tak se Sakalou juniorem tvoří Antonín Hájek, Čestmír Kožíšek a Miloš Kadlec, který si ve 22 letech rovněž odbude premiéru ve Světovém poháru.

Pro mladého Sakalu bude páteční kvalifikace vůbec prvními lety v životě. A Sakala senior z toho strach nemá. "Bude to pro něho na zkušenou," myslí si otec. Doufá, že si jeho syn nebude chtít nic dokazovat. "Bude záležet na tom, jak k tomu přistoupí. Když nebude chtít dělat výkony, ale sbírat zkušenosti, bude to v pohodě. Musí se soustředit na techniku," řekl.

Věří, že závod zvládne. "Já s tím žádný problém nemám. Když bude mít stres, je to jen dobře, potřebuje ho," myslel si Sakala starší. Můstek ve Vikersundu je totiž moderní. "Úplně jiný než jsem skákal já, daleko bezpečnější. Létá se tam nízko," řekl.

Má cit pro vzduch, říká otec Sakala

Sakala senior je už několik let trenérem ve slovinském klubu Ilirija, kam odešel po angažmá ve Frenštátě pod Radhoštěm a u českých reprezentantek. A kromě slovinských nadějí se při tréninku staral v sezóně 2011/12 také o svého syna.

"Tehdy dělal školu přes internet, ale nešlo to. Potom za mnou jezdil vždy na pár týdnů, když měl volno," vzpomínal Sakala.

Filip Sakala se v této sezóně blýskl sedmým místem ve FIS Cupu v Zakopaném na velkém můstku, kde skočil 116 a 122 metrů. "Doufám, že to bude mít jednou po mně. Má cit pro vzduch, pro let. Je teprve na začátku, tak se uvidí," prohlásil Sakala. "Trošku se teď hledá, čeká ho maturita, ale budoucnost u něj vidím."

Reklama

Související témata: