Hlavní obsah

Sdruženář Portyk finišoval v Ramsau pro životní osmé místo

Ramsau
Aktualizováno

Životní osmé místo vybojoval sdruženář Tomáš Portyk na Světovém poháru v Ramsau. Po skvělém výkonu ve skokanské části vyběhl jako druhý a po deseti kilometrech se radoval z nejlepšího výsledku v elitním seriálu. O dvě příčky vylepšil své maximum rovněž z Ramsau, staré dva roky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sdruženář Tomáš Portyk.

Článek

"Mám radost ze všeho. Udělal jsem si nejlepší výsledek v kariéře a ještě na malém můstku, který není až tak pro mě. Mám radši větší můstek, ale skok se mi povedl. To mě nastartovalo, získal jsem sebedůvěru a vydržel i v běhu," řekl Portyk ČTK. "Tohle mě nakoplo a doufám, že se to takhle vyvíjet dál," dodal.

Jednadvacetiletý juniorský mistr světa z loňska se v úvodu olympijské sezony trápil s virózou. Ve finském středisku Ruka první závod nedokončil a do druhého nenastoupil. Před dvěma týdny v Lillehammeru poprvé bodoval díky 28. příčce. "Úvod sezony byl všelijaký a vlastně jsem si pořádně nezazávodil," řekl.

Češi jsou od pondělí v Ramsau a Portyk cítil, že se už v tréninku dostává do bývalé formy. "Byli tady úplně všichni kromě Němců. Měl jsem porovnání a od tréninků se mi skoky dařily," konstatoval. Už v páteční kvalifikaci předvedl čtvrtý nejdelší pokus. Do závodu tak šel s klidnou myslí a ještě pořadí vylepšil. "Jsem rád, že jsem to psychicky ustál. Skok se mi povedl jako v tréninku, což je důležitý a hned se to projevilo," řekl.

V běhu se ještě na šestém kilometru držel v popředí mezi elitními běžci, ale když pak začali favorizovaní Němci stupňovat tempo a bojovat o prvenství, ztrácel. "Čerstvý sníh nebyl skluzný a trať těžká, takže jsem měl obavy. Třetí kolo jsem objel sám, pak mě dojeli zezadu dva tři soupeři, ale kousl jsem se a jsem rád, že jsem vydržel za rychlými běžci až do konce. To je super," liboval si Portyk.

Do cíle doběhl 37 sekund za olympijským vítězem Ericem Frenzelem, jenž ve finiši těsně porazil krajana Fabiana Riessleho. Žlutý dres lídra SP udržel Nor Espen Andersen, byť skončil až čtrnáctý. Miroslavu Dvořákovi se nevedlo na můstku a v běhu si ještě o příčku pohoršil na 44. místo.

V neděli absolvují sdruženáři v Ramsau poslední závod SP v tomto roce a Portyk doufá, že by mohl atakovat desítku častěji. "Samozřejmě. Dopředu se tlačí mladí, já jedu už pátou sezonu v SP, jsem taky ještě mladý a chci být mezi nimi," prohlásil Portyk. "Když se mi povede skok, tak by to mohlo jít a budu mít šanci."

SP v severské kombinaci v Ramsau (Rakousko):
1. Frenzel 24:17,8
2. Riessle (oba Něm.) -0,7
3. Schmid (Nor.) -8,1
4. Geiger (Něm.) -25,4
5. A. Watabe (Jap.) -31,1
6. Moan (Nor.) -31,7
7. Fletcher (USA) -32,6
8. Portyk (ČR) -37,1
9. Graabak (Nor.) -38,9
10. Faisst (Něm.) -40,0
...
44. Dvořák (ČR) -3:10,6
Průběžné pořadí SP (po 5 z 23 závodů):
1. Andersen (Nor.) 294
2. Schmid 283
3. A. Watabe 269
4. Rydzek (Něm.) 232
5. Frenzel 218
6. Hirvonen (Fin.) 193
...
27. Portyk 35
41. Dvořák 7

Reklama