Hlavní obsah

Šéf běžců na lyžích chce zlepšit lékařské zabezpečení reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf českého běžeckého lyžování Aleš Vaněk chce zlepšit lékařské zabezpečení reprezentace. Rád by, aby na všech zahraničních výjezdech byl s týmem lékař. Uvedl to v rozhovoru na webu Svazu lyžařů ČR. Ocenil druhé místo Michala Nováka v závodu Světového poháru v Ruce i návrat Barbory Havlíčkové po vleklých zdravotních problémech, kdy bojovala i s poruchou příjmu potravy.

Foto: Tomáš Kříž

Michal Novák (vpravo) ve finské Ruce.

Článek

Novák po deseti letech vrátil české běžecké lyžování na stupně vítězů v SP. Vaňka jeho úspěch z listopadového závodu na 20 kilometrů s hromadným startem nepřekvapil. „Věřil jsem, že se Michal může v sezoně pohybovat v Top 5. Veškeré tréninkové a závodní ukazatele z letní přípravy tomu nasvědčovaly. Navíc Michal po loňském čtvrtém místě na mistrovství světa v Planici dostal velmi silné a zdravé sebevědomí, že může s nejužší světovou špičkou závodit. Druhé místo ve Světovém poháru je obrovský úspěch, jsem za Michala i celé běžecké lyžování moc rád,“ řekl.

Ve zbytku závodního ročníku 2023/2024 ale Novák bojoval s nemocemi. „Bohužel, zranění a nemoci k běžeckému lyžování a sportu obecně patří. Na druhou stranu je potřeba dělat maximum v otázce prevence,“ uvedl Vaněk.

Rád by, aby o zdraví reprezentantů bylo lépe postaráno. „Jestliže chcete mít dobré výsledky reprezentace, bez stoprocentního zdravotního stavu a důkladné prevence to opravdu nejde. To samé platí u mládežnických kategorií. Je jasné, že musíme připravit nová pravidla, aby na každé přípravě a závodech v zahraničí byl přítomen lékař. To nebude jednoduché hlavně z hlediska lidských zdrojů a financí. Je to pro nás výzva, ale zvládneme to,“ řekl Vaněk.

Po čtyřech letech se do SP vrátila někdejší velká naděje a olympionička z her 2018 v Pchjongčchangu Havlíčková. „To, čím Bára prošla a co musela překonat, si osobně nedokážu vůbec představit. Když jsem ji poslední tři roky sledoval, s jakým úsilím pomalu postupuje k tomu, aby se vůbec vrátila ke sportu, je to obdivuhodné. Teď už věřím, že je mentálně hrozně silná a při správném tréninku může být v příštích letech oporou reprezentace,“ řekl Vaněk na adresu třiadvacetileté závodnice.

Českou jedničkou mezi ženami byla Kateřina Janatová, která obsadila 13. místo v SP. „Od doby Kateřiny Neumannové jsme tak vysoko závodnici v celkovém pořadí Světového poháru neměli. Výsledky Katky se pohybovaly většinou mezi 15. a 25. místem a je jasné, že pro příští sezonu míří se svou výkonností do Top 10,“ řekl Vaněk.

Naopak nevyrovnané výsledky měla sprinterka Tereza Beranová. „Rozhodně je to závodnice, která má výkonnost jezdit sprinty alespoň v semifinále. Letos tomu tak až na výjimky nebylo a je potřeba, aby si sezonu s trenérem vyhodnotila a případně trénink pro další sezonu, kdy se koná mistrovství světa, upravila. Ale není třeba moc spekulovat, závodění na takové úrovni, na které se Terka ve sprintu může pohybovat, je opravdu hlavně o dřině v přípravě. To všichni reprezentanti vědí. Terka má ohromný potenciál a jsem si jistý, že ho v budoucnu ještě výrazně prodá,“ dodal Vaněk.

Reklama