Hlavní obsah

Skandinávie je téměř bez sněhu. Start SP sdruženářů s českým čtyřlístkem naráží na nevídaný problém

Ruka

Během nadcházejícího víkendu 24. a 25. listopadu odstartuje nový ročník Světového poháru v severské kombinaci a u premiéry ve finském středisku Ruka nebude chybět ani čtyřlístek českých reprezentantů. O první body budou usilovat závodníci Dukly Liberec Lukáš Daněk, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk a Jan Vytrval. Nejzkušenější sdruženář Miroslav Dvořák začátek seriálu vynechá, neboť se doléčuje po sérii viróz způsobené zlatým stafylokokem.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Sdruženář Miroslav Dvořák při skoku.

Článek

Sezona je nachystána, její start je ovšem ohrožen. Skandinávie se potýká s nevídaným problémem, jímž je dramatický nedostatek sněhu způsobený dlouhodobě teplým počasím a dešťovými přeháňkami. Zatímco v Ruce se s největší pravděpodobností obě plánované akce - individuální závod HS142/10 km a štafety HS142/4x5 km - uskuteční, otazník visí nad následujícím víkendem 1. a 2. prosince v norském Lillehammeru. Tam je zatím poměrně kritická situace.

„Ještě nikdy jsem v této době v severním Finsku v okolí Kuusama, v jehož blízkosti se areál Ruka nachází, neviděl holé stráně. Umělý sníh pokrývá pouze skokanský můstek a vznikající okruh dlouhý 3,3 km, ale stále je ho tam ještě nedostatek. Přípravy na úvodní závody však naplno pokračují. Pořadatelé uvažují, že by v případě potřeby dopravili sníh z okolních hor nebo z oblasti Vuokatti, kde přece jen napadl," komentuje aktuální klimatické problémy Pekka Hyvärinen, člen podvýboru Mezinárodní lyžařské federace pro kontrolu sněhových podmínek při skokanských a sdruženářských soutěžích.

Česká reprezentace je každopádně nachystaná. „Kluci mají za sebou nejen náročnou přípravu, ale také docela pestrou škálu zranění a nemocí. Největší očekávání leží už tradičně v posledních letech na Tomáši Portykovi," říká v tiskové zprávě reprezentační trenér Marek Šablatura. „Tvrdě makal a kondičně je na tom určitě nejlépe, co kdy byl. Také ve skokanské části už překlenul menší trápení z letní sezony. Věřím, že bude pravidelně bodovat, a pokud se při skandinávských závodech umístí alespoň jednou do 15. místa a opakovaně kolem 20. pozice, budu spokojen. U ostatních našich sdruženářů bude úspěchem, když dosáhnou na jakoukoliv bodovanou příčku," dodává trenér.

Češi mají do konce ledna pět míst

V případě Miroslava Dvořáka, jehož vždy po dvou třech dnech přípravy postihlo silné nachlazení, se dlouho nedařilo odhalit příčinu. Před nedávnem však lékaři snad objevili hlavního „pachatele" v podobě zlatého stafylokoka. V nejbližších dnech začne nejstarší z týmu dohánět manko z tréninku.

„Až do konce ledna příštího roku může Česká republika nasadit ve Světovém poháru pět závodníků. Tomáš Portyk s Mirkem Dvořákem si vyjeli v minulém ročníku kvótu, jedno místo navíc platí náš lyžařský svaz. Zbývající dvě místa připadla juniorům Ondřeji Pažoutovi a Janu Vytrvalovi, kteří na loňském světovém šampionátu získali medaili. Tato výhoda u nich potrvá až do dalšího juniorského mistrovství světa v lednu 2019," avizuje Tomáš Slavík, sportovní ředitel Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.