Hlavní obsah

Skokan zoufale mával rukama. Vítr si s ním na americkém můstku hrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necháme toho, v tomhle se nedá závodit, zaveleli pořadatelé v americkém lyžařském středisku Iron Mountain, když se na můstku přihodilo něco málo vídaného. Těm, kteří nevěnovali tak docela pozornost přípravám na závod, to mohlo uniknout. Ale ti pozornější viděli, že posledního z předskokanů testujících můstek zasáhl silný poryv větru, který jej odnesl - s ohledem na velikost můstku - do naprosto nepatřičné vzdálenosti. Bylo štěstí, že se nestal malér.

Foto: Kristopher Radder, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V areálu se nejprve uskutečnily dva podniky Kontinentálního poháru, s dalším už to ovšem ve středisku, kde počasí zlobí velmi často, bylo horší.

Nejprve byla zrušena zkušební série a poté byl několikrát posunut čas zahájení soutěže. I přes nepřízeň počasí se v jednu chvíli objevilo na můstku několik předskokanů.

Jeden z nich letěl až do míst, kde na tomto můstku ještě nikdy nikdo nepřistál. V nebezpečně situaci si vedl vcelku zdatně, při nouzovém přistání se mu nic nestalo, ale pro organizátory to byl jasný povel k tomu, aby nikoho dalšího v těchto podmínkách na můstek nepustili.

„Aby si všichni uvědomili, proč byla soutěž zrušena: poslední z předskokanů dostal podivný poryv větru, začal nabírat výšku a přistál ve vzdálenosti 165 metrů. To je tady něco nevídaného a vítr ještě zesiloval,“ objevilo se písemné zdůvodnění zaskočených pořadatelů, proč závod ani nezačal.

S přihlédnutím k velikosti můstku (K-119, HS-133) byl let nejmenovaného skokana vskutku neuvěřitelný. Okamžitě se objevilo srovnání s Timi Zajcem, který ve Willingenu, kde je vyjma mamutích můstků vůbec největší zařízení pro SP, dosáhl 161,5 m. Oficiální rekord je v německém středisku 155,5 m, v Iron Mountain 144 m. A teď taková rána - 165.

Zevrubnější popis dění nabídl Adam Bucholz z webu Skijumping.pl. „Zvedl se vítr a skokana to neslo vzhůru, i když mával rukama, aby ztratil výšku. Někteří říkají, že byl v jednu chvíli 10,5 metru nad zemí,“ napsal novinář.

Skokan pak prý požádal, aby nevídaný kousek byl raději smazán ze všech dostupných zdrojů. Ale nestalo se tak úplně. Zůstal zachován na profilu českého trenéra polského béčka Davida Jiroutka.

Je na něm patrné, že skokan se vskutku ve vzduchu dostal do neuvěřitelné výšky. A s nasazením všech sil dopadl na 165 metrech tak, aby si nic nepolámal.

Pro připomenutí. Na mamutích můstcích je oficiálním světovým maximem 253,5 m Rakušana Stefana Krafta.

Reklama