Hlavní obsah

Skokany na lyžích povede na olympiádě David Jiroutek

PRAHA

David Jiroutek se podle očekávání stal novým trenérem skokanské reprezentace. Kouč z Harrachova, který loni vedl český rezervní tým, se k reprezentaci vrací po sedmi letech, neboť hlavním trenérem už byl v letech 2000 až 2002. Ve hře byla také varianta se zahraničním koučem, ale ta podle informací šéfa úseku skoku Svazu lyžařů České republiky Leoše Škody ve středu padla.

Článek

Jiroutek povede český tým do olympiády ve Vancouveru, pak se bude jednat o možném prodloužení smlouvy.

Jako o možném kandidátovi se hovořilo také o Jakubu Jiroutkovi, ale ten vzal nabídku trénovat italskou reprezentaci, při jednáních padalo i jméno dalšího bývalého skokana Jaroslava Sakaly, který však vede ženskou reprezentaci. Podle nepotvrzených zákulisních informací úsek skoku oslovil Matjaže Zupana, jenž v minulosti dva roky rovněž vedl české "béčko", ale ten jako hlavní slovinský kouč nabídku odmítl.

"Budu pokračovat v práci, kterou jsem loni začal u B týmu," řekl dnes Jiroutek v rozhovoru s ČTK. Trenérovi pod rukama prošli loni takřka všichni čeští přední skokané s výjimkou Romana Koudelky. "Ale znám ho, takže moje práce u reprezentace se moc lišit nebude," uvedl. Rozdílné bude pouze načasování tréninků kvůli jiným termínům. Zatímco Jiroutek loni objížděl Kontinentální poháry, nyní ho čekají Světové poháry a hlavně OH ve Vancouveru.

Jiroutek by rád využil z minulosti některé osvědčené tréninkové metody Zupana i bývalého rakouského hlavního kouče Richarda Schallerta. "Plus svoje poznatky a pokusit se to dát dohromady. Vzít si od každého to nejlepší," plánoval Jiroutek. Jeho asistentem bude fyzioterapeut a rekondiční pracovník Daniel Švec, rezervní tým povede Radek Žídek.

Bývalý vítěz Světového poháru Jakub Janda bude součástí A týmu, ale trénovat bude se Slovincem Vasjou Bajcem, který ho přivedl k jeho největším úspěchům a s nímž spolupracoval už i loni. "Jsme s Vasjou v kontaktu, s tím problém není," ujistil Jiroutek.

Rád by, aby i zbytek týmu se výsledkově dotáhl na Koudelku a Jandu. "Loni se zvedl Lukáš Hlava, zlepšovat by se měli také Cikl a Vaculík. Máme ale tak maximálně deset skokanů, z nichž můžeme vybírat. Musíme s nimi pracovat tak, aby co nejvíc bodovali ve Světovém poháru," dodal nový kouč.

Trenéři českých skokanů za uplynulých 10 let:
1998 - 2000Pavel Fízek
2000 - 2002David Jiroutek
léto 2002Pavel Mikeska
2002 - 2004Ján Tánczos (SR)
2004 - 2006Vasja Bajc (Slovin.)
2006 - 2009Richard Schallert (Rak.)
2009 - ?David Jiroutek.

Reklama