Hlavní obsah

Strašák je zpět. Lyžařská esa nasazují respirátory. Děsí je to, chápe švédská legenda

Už v pátek se fanoušci běžeckého lyžování dočkají rozjezdu Světového poháru, který startuje ve finské Ruce. Na severu Evropy se však mísí nadšení s obavami a chmurnými vyhlídkami. Vedle stížností na špatnou kvalitu navezeného sněhu na tratě se vrátil na scénu strach z onemocnění covidem 19, kvůli němuž prořídlo startovní pole už o několik zvučných jmen.

Foto: Archviv Fridy Kalrssonové

Frida Kalrssonová na archviním snímku. Švédští reprezentanti v běžeckém lyžování znovu nasazují respirátory.

Článek

Nejtvrdší ranou pro pořadatele je absence tamní hvězdy Iiva Niskanena. Trojnásobný olympijský šampion oznámil pozitivní výsledek testu na koronavirus ve středu. Ze stejného důvodu budou chybět třeba i Norové Sindre Bjönestad Skar, Ragnhild Hagaová či Marte Skaanesová.

Seveřané se tak znovu uchýlili k přísným epidemiologickým opatřením, i když už je nikdo oficiálně nevyžaduje. I třeba ve švédském týmu znovu zavedli respirátory, rozestupy, pravidelné testování a minimum kontaktů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Iivo Niskanen (@iivoniskanen)

„Mezi lidmi zůstává stále hodně covidu. Obzvlášť dole ve střední Evropě. Riziko nakažení covidem je evidentní. Pro elitní závodníky není v ohrožení jenom tento týden, ale i celý zbytek sezony," řekl přímo v Ruce listu Expressen lékař švédské výpravy Rickard Noberius, jenž si nicméně během rozhovoru respirátor sundal.

Že může mít covid na kariéru sportovce dlouhodobější negativní dopad, zažívá aktuálně třeba biatlonistka Tiril Eckhoffová, která má po prodělání nemoci problémy už řadu měsíců, na něž se nabalovaly i potíže se spánkem a další věci. Teď je její návrat do Světového poháru zatím v nedohlednu.

Velké obavy v tomto směru potvrdila i švédská lyžařská ikona Torgny Mogren. „Nikdo z aktivních sportovců tohle nechce chytit. Může to být fatální, když budete mít těžký průběh. Celá sezona může jít do kopru," vyjádřil porozumění pro obavy svých následovníků v rozhovoru pro Radiosporten.

Chápe tak i preventivní opatření, která švédský tým zavádí. „Nejspíš mají velký strach. Infekce jim může zničit kariéru. Někdy může být velmi těžké se zase vracet zpátky. Myslím, že je to fakt děsí," dodal.

Jak je ale dobře známo, i velká opatrnost nakonec v onemocnění nemusí zabránit. „Covid se mi dlouho vyhýbal, ale teď jsem ho dostal. Nepomohlo, že jsem se všemožně snažil být opatrný," smutnil Niskanen, který oznamoval nepříjemnou zpráv na Instagramu.

Reklama

Související témata: