Hlavní obsah

Tělo Ledecké zaskočilo fyzioterapeuty. Proti salámům bojuje cvičením

Cortina d´Ampezzo

Šest týdnů před olympiádou cítí nejlepší formu kariéry, což potvrzuje také výsledky na lyžích i snowboardu. Dvaadvacetiletá Ester Ledecká ale z vlastní zkušenosti dobře ví, že pohoda na svazích se rychle může změnit v jízdy se sebezapřením a bolestí. Však také dělá všechno proto, aby se situace z her v Soči 2014 neopakovala…

Foto: David Taneček, ČTK

Snowboardistka a zároveň lyžařka Ester Ledecká při tréninku 28. prosince 2017 v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku.

Článek

Před čtyřmi lety jako vycházející hvězdička absolvovala snowboardové závody s hodně bolavými zády. „Servisák mi musel nazouvat boty, ale nejhorší byly cesty na skútru nahoru,“ líčila tehdy. „Moc jsem se bál, takhle na hranu už to nikdy nenechám dojít,“ vyhlásil její otec Janek Ledecký.

Svaly drží kostru

A tak se stabilní součástí týmu Ledecké stal fyzioterapeut Jakub Marek. „Mám ho celou sezónu po ruce, snažíme se udržovat hlavně vnitřní svaly, aby držely kostru a já zůstala zdravá,“ líčí Ledecká, která různými cvičeními stráví až dvě hodiny denně.

Ostatně její vysportované tělo se v minulosti stávalo terčem udivených pohledů lékařů. „Měla jsem nabušené vnější svaly, ale trpěla záda, na nichž jsem měla dva obrovské salámy. Když jsem byla poprvé v Centru pohybové medicíny, sešlo se tam celé konsilium, že to ještě nikdo neviděl. Pořád ty klobásy na zádech mám, ale už menší a zvládám to kompenzovat,“ líčí s úsměvem dvojnásobná mistryně světa na snowboardu.

„Ester je teď schopná svaly optimálně zapojovat a fungovat ekonomičtěji,“ chválí ji i fyzioterapeut Marek. Ani poctivý přístup samozřejmě není stoprocentní zárukou absence problémů.

Problémům předchází

„To, co se stalo před Soči, se může stát kdykoliv. Ale dělám maximum, abychom tomu předešli,“ ujišťuje Ledecká, která se v těchto dnech připravuje na lyžích i snowboardu ve Špindlerově Mlýně.

Původní plán s předvánočním tréninkem v rakouském Söldenu kvůli únavě a špatné předpovědi počasí zrušila. Další závody by ji měly čekat 5. a 6. ledna při snowboardovém SP v rakouském Lackenhofu.

Reklama

Související témata: