Hlavní obsah

Tour de Ski se v Oberstdorfu neuskuteční, ve hře je Liberec

OBERSDORF

Seriál Tour de Ski, který je součástí Světového poháru v běžeckém lyžování, možná bude mít v České republice hned tři zastávky. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) v pátek totiž rozhodla o zrušení závodů naplánovaných na 1. a 2. ledna 2008 do německého Oberstdorfu a jako náhradní varianta je ve hře Liberec.

Foto: Novinky/Petr Nový

Ilustrační foto

Článek

Zástupce dějiště mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 oslovili představitelé FIS. "V průběhu čtvrtka se na mne obrátili představitelé FIS s prosbou, zda bychom se mohli zhostit pořádání třetího závodu série Tour de Ski v Liberci. Osobně jsem potěšena důvěrou, které se nám od FIS touto prosbou dostalo, a velmi vážně zvažuji přijetí této nabídky," uvedla v tiskové zprávě prezidentka organizačního výboru MS 2009 Kateřina Neumannová s tím, že konečné rozhodnutí padne po poradě s celým organizačním výborem.

Areál ve Vesci by byl po technické stránce na závody připraven, ale otázkou jsou především ubytovací kapacity. Na přelomu roku se totiž v Liberci uskuteční juniorské mistrovství světa v hokeji. Na programu jsou další jednání s funkcionáři FIS a konečné rozhodnutí padne příští týden.

Oberstdorf přišel o oba závody

Německá lyžařská asociace (DSV) nakonec chtěla v Oberstdorfu uspořádat jen jeden ze dvou plánovaných závodů a v tomto smyslu požádala radu FIS o změnu termínové listiny. Ta však Němcům nevyhověla, protože sezóna SP už začala a navíc by se podle vedoucích funkcionářů FIS narušil charakter Tour de Ski.

Oberstdorf tak přišel o oba závody. "FIS se snažila najít řešení, které by vyhovovalo potřebám DSV a umožnilo závod v Oberstdorfu. Bohužel DSV trval na tom, že uspořádá pouze jeden závod Tour 2. ledna. Vzhledem k tomu, že je Tour jedním závodním celkem, nebylo přijatelné vynechat závod 1. ledna," uvedl šéf úseku běžeckých disciplín FIS Jürg Capol.

Tour de Ski začne 28. prosince v Novém Městě na Moravě, po dvou tamních závodech se běžecký peloton přesune do Prahy, kde je 30. prosince na programu sprint na Hradčanském náměstí.

Reklama