Hlavní obsah

Už žádné schovávání. Teď mě přitahují holky, rozhodla se odkrýt Pančochová

sob (Sierra Nevada)Sport.cz

Na mistrovství světa v Sierra Nevadě má snowboardistka Šárka Pančochová za sebou dvě disciplíny ze tří a během šampionátu se rozhodla zveřejnit informaci, kterou zatím znali jen nejbližší. V rozhovoru pro server outsports.com, který se věnuje homosexuálním sportovcům, nejlepší česká freestyle snowboardistka odhalila svou sexuální orientaci. Interview pak dočasně sdílela i na svém Facebooku.

Šárka Pančochová otevřeně o své orientaci

 
Článek

„Už žádné schovávání, jsem nadšená, že děláme tenhle rozhovor. Je to pro mě velký okamžik,“ přiznala 26letá Pančochová v interview, které pořídila během US Open v Coloradu na přelomu února a března.

„Je tu tlak od médií, od sponzorů a vy nechcete říct, že jste gay nebo lesba. Ale cítíte, že něco skrýváte. A já bych ráda povzbudila další lidi, ráda inspiruju,“ uvedla rodačka z Uherského Brodu.

„Dneska už to není velká věc, hlavně v Americe, ani jinde po světě. Lidi by se měli přihlásit k tomu, kým jsou,“ je přesvědčena Pančochová, účastnice dvou olympijských her. „Důležité je, jaký jste člověk, jak se chováte k ostatním lidem, dokážete se s nimi bavit. Není to nálepka, kterou máte na hlavě, aby vás lidi zařadili do nějaké škatulky,“ prohlásila snowboardistka.

Nechce nálepku

Právě nálepce se brání. „Přitahují vás buď muži, nebo ženy. Je to víc o energii té osoby, jak se chová, jestli se s ní smějete… Někdy je to žena, někdy muž, nechtěla bych to označovat nějakou nálepkou. A mě teď přitahují holky. Nechávám to plynout, přiznávám se k tomu, kým jsem,“ uvedla v rozhovoru.

Pančochová není první snowboardistkou, která se rozhodla pro podobný krok. Během zimní olympiády v Soči několik závodnic otevřeně protestovalo proti ruským zákonům omezujícím práva homosexuálů, mezi nimi australská soupeřka Evy Samkové ve snowboardkrosu Belle Brockhoffová či dvaatřicetiletá nizozemská freestyle snowboardistka Cheryl Maasová, s níž Pančochová cestuje po světě a natáčí snowboardová a lifestylová videa pod názvem Shark Tales & Maas Attacks.

„Není to tak, že bychom byly dvě lesby na tour,“ směje se. „Prostě děláme videa, bavíme se, snažíme se, aby se lidi smáli,“ vysvětluje Pančochová, která na horách tráví většinu roku. „Vždycky vymyslíme nějakou blbost, tak ji natočíme a já to sestříhám, někam to plácneme. Lidi to baví, takže dobrý,“ vyprávěla v Sierra Nevadě.

Reklama