Hlavní obsah

V Bělorusku zadrželi lyžařskou šampionku, odpůrkyni Lukašenkova režimu

Minsk
Aktualizováno

V Bělorusku byla zadržena mistryně světa v akrobatických skocích na lyžích Alexandra Romanovská, která vystupovala proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka po jeho loňském znovuzvolení. Po zaplacení pokuty přes 1000 dolarů za porušení zákonů o protestech byla podle agentury Reuters propuštěna.

Foto: Instagram @sos_by_2020

Mistryně světa v akrobatických skocích na lyžích Alexandra Romanovská.

Článek

Pětadvacetiletá olympionička byla zadržena ve středu večer cestou z tréninku v Minsku. Bez dalších podrobností to potvrdila policie. O pokutě za údajné provinění poté informovala agentura zastupující běloruské sportovce stíhané kvůli politickým názorům.

Zadržením předloňské světové šampionky z Deer Valley se už také začal zabývat Mezinárodní olympijský výbor, který si od běloruských představitelů vyžádal víc informací.

Romanovská patří k signatářům otevřeného protestního dopisu, kterým více než 2000 zástupců běloruského sportu odsoudilo loňské prezidentské volby. Stejně jako další protestující je označili za zmanipulované, což Lukašenko popírá.

Ve vězení kvůli protestům proti běloruskému diktátorovi skončili například bývalý desetibojař Andrej Kravčenko nebo basketbalistka Jelena Levčenková. Další přišli o zaměstnání nebo o místo v reprezentaci.

Na olympijských hrách v Tokiu opustila běloruskou výpravu za dramatických okolností běžkyně Kryscina Cimanouská, kterou po sporu nutili trenéři k předčasnému odletu. Cimanouská se bála návratu do své vlasti a našla azyl v Polsku, které chce v budoucnu reprezentovat.

Reklama

Související témata: