Hlavní obsah

V jednapadesáti nemá dost. Vyhrál a může na můstku vylepšit rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedá si pokoj. V jednapadesáti nepřestává udivovat! Pořád skáče s o generace mladšími soupeři na můstcích. A poráží je. Japonec Noriaki Kasai vyhrál o víkendu závod TVh Cupu, který se konal v Sapporu. A není vyloučeno, že tamtéž nastoupí při jednom z dalších závodů Světového poháru.

Foto: AFP / NTB

Jednapadesátiletý skokan na lyžích Japonec Noriaki Kasai

Článek

Kasai vyhrál díky skokům dlouhým 125 a 130 m, o 3,1 bodu porazil druhého Kejčiho Sata.

Po první sérii vedl Jukija Sato, ale ve druhé části zvládl jen 106,5 m, což mu nakonec vyneslo jen sedmé místo. Startoval i další věhlasný japonský veterán. Osmačtyřicetiletý Kazujošii Funaki, který skončil na 21. místě.

Kasai má podle japonských nominačních pravidel díky svému výkonu šanci na zařazení do týmu pro SP v Sapporu 17.–18. února. Seriál se teď stěhuje z Evropy. Po větrném dramatu ve Willingenu skokani zamíří do Lake Placid a pak do Sappora.

Veterán Kasai může vylepšit rekord. V jednapadesáti se elitního seriálu ještě nikdo nezúčastnil.

Potvrzen jeho start ale zatím nebyl. Na domácím můstku v SP startoval i loni, z kvalifikace neprošel ani jednou, ale při úspěšnějším vystoupení mu na 51. místě k postupu do závodu chyběly jen čtyři desetiny bodu, o které byl lepší český skokan Roman Koudelka.

Že je Kasai v dobré kondici, dokazuje nejen výkon v národním poháru TVh. Ve druhé půli ledna se při Kontinentálním poháru, taktéž v Sapporu, dostal na 9., 11. a 21. místo.

Skokan narozený 6. června 1972 má na kontě tři olympijské medaile – týmovou z roku 1994 v Lillehammeru a dvě, týmovou a individuální, z roku 2014 v Soči. Her se zúčastnil celkem osmkrát. Mezi jeho úspěchy patří také sedm medailí z mistrovství světa a sedmnáct vítězství ve Světovém poháru. Naposledy triumfoval v listopadu 2014 v Kuusamu, ještě v roce 2017 se opakovaně dostal na stupně při letech v Planici.

Reklama