Hlavní obsah

Ve Vesci se někdo snaží překazit umělé zasněžování

V běžeckém areálu ve Vesci útočí vandalové na sněžná děla, která připravují tratě pro mistrovství světa v klasickém lyžování. Několik děl v noci vypnuli, do dalších nastříkali montážní pěnu. Pořadatelé mistrovství světa proto posílí v areálu ostrahu, řekl v pondělí mluvčí organizačního výboru Zdeněk Soudný.

Článek

"Ve Vesci máme v noci čtyři až šest lidí a nemohou hlídat všechna děla. Na jejich vypnutí stačí zmáčknutí tlačítka. Voda přestane proudit a hrozí, že děla zamrznou," uvedl Soudný. Podle něj trvá až den a půl, než se podaří uvést zastavená děla znovu do provozu.

"Vandalské útoky mistrovství světa neohrožují, přesto kvůli útokům na zasněžovací systém podáme trestní oznámení na neznámého pachatele," prohlásil Soudný.

Ve Vesci pořadatelé rozmístili 27 sněhových děl a šest tyčí. Od 25. prosince až do dneška pracuje zasněžovací systém v areálu téměř nepřetržitě. Hluk ze sněžných děl vadí občanskému sdružení Náš Vesec a některým obyvatelům domů v sousedství běžeckého areálu. "Nevím o nikom, kdo by děla vypínal nebo poškozoval. Lidi ve Vesci jsou ale na hluk z areálu hodně naštvaní," uvedl předseda Našeho Vesce Jaromír Baxa.

Hygienici měřili hluk ze sněhových děl ve Vesci dva metry od nejbližšího domu. Povolená hranice pro noční hluk byla 27. prosince překročena o jeden decibel, což podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové neohrožuje lidské zdraví. "V místnostech je povolený noční limit 30 decibelů a na základě našich dlouhodobých zkušeností předpokládáme, že ve Vesci nedošlo k jeho překročení. Běžná okna tlumí zvuk zvenčí o 15 až 25 decibelů," řekla Balašová.

Sněžná děla a tyče nastříkaly ve Vesci již přes 70.000 krychlových metrů technického sněhu. V areálu ho leží tolik, že by stačil na pokrytí okruhů vrstvou vysokou přibližně tři čtvrtě metru.

Reklama