Hlavní obsah

Věřitelům libereckého MS dochází trpělivost. Chtějí jednání, zvažují soudní spor

PRAHA

Po patnácti měsících čekání na splacení služeb odvedených při lyžařském mistrovství světa v Liberci začíná věřitelům docházet trpělivost. Desítky malých firem a živnostníků nárokují dohromady 108 miliónů korun, které vyfakturovali organizačnímu výboru mistrovství, neviděli z nich ale ani korunu. „Do řešení věci by měl promluvit stát, který dal na pořádání mistrovství garance,“ žádají zástupci věřitelů, kteří opětovně požádali českou vládu o vyjádření k situaci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda představenstva Vyšehrad 2000 a.s. Martin Pánek (vlevo) a jednatel společnosti RZA Solutions Czech s.r.o. Vojtěch Hlaváček.

Článek

Věřitelům zejména vadí, že se otázka splacení dluhu, který po šampionátu zbyl, vysvětluje jako záchrana bývalého organizačního výboru v čele s Kateřinou Neumannovou. „Hovoří se o vypořádání s Technickou univerzitou v Liberci, libereckým dopravním podnikem. Ale nikdo nezmiňuje ty desítky drobných firem, z nichž se řada vinou neuhrazených faktur dostala do existenčních potíží,“ vysvětloval na čtvrteční tiskové konferenci Vojtěch Hlaváček, který zastupuje 54 z celkového počtu 83 věřitelů a sám jako jednatel brandingové společnosti pohledává pět miliónů korun.

Spolu s Martinem Pánkem, jehož cateringová společnost nedostala devět miliónů korun, proto opětovně požádali vládu o dořešení situace. „Už od loňského podzimu jsme ubezpečováni, že bude zkompletována závěrečná zpráva, která by měla určit, kde se stala chyba. Ani po dlouhých měsících se stále nic neděje, i když je zpráva údajně hotová,“ mrzí Hlaváčka neprůchodné komunikační kanály. „Závěrečná zpráva by měla z našeho pohledu zhodnotit, kdo stojí za dluhem a kdo by se s ním měl vypořádat,“ doplnil Pánek.

Šéf FIS dostal vládní garanci

Podle zástupců věřitelů by měl stát dodržet garance, které šampionátu dal, a alespoň částečně se na uhrazení dluhů podílet. „Kandidovalo město a stát. Šéf Mezinárodní lyžařské federace FIS Gian Franco Kasper při závěrečné inspekci dostal záruku, že je organizace krytá vládou. Nikdo z nás by nešel do obchodního vztahu se sdružením, které nemá žádnou právní garanci, kdyby to nebylo vládou jištěné. A Kasper zopakoval záruku Topolánkvoy vlády i na nedávném kongresu FIS v Turecku," prohlásil Hlaváček.

"Možná nemělo Česko takovou akci vůbec pořádat. Ale pokud do toho stát šel, tak by se měl zachovat jako každá jiná země a vypořádat své účty. Nemyslím si, že by měl přijít a zaplatit všechno. Měl by být ale partnerem úhrady dluhů. Dostali jsme se do absurdní situace, ale není možné, aby šampionát platil jeřábník nebo lepič plakátů...,“ je přesvědčen Hlaváček.

Soudním sporem nehrozí, ale je to logické řešení

Věřitelé jsou připraveni na možnost, že vláda dá od celé situace ruce pryč. „Pak bychom komunikovali již jen s městem Liberec a lyžařským svazem, který ovšem na naše výzvy dosud nikdy nereagoval. Smutné je, že šampionát skončil po sportovní stránce obrovským úspěchem, FIS jej označila za mistrovství nové doby. Není prvním MS, které skončilo ztrátou. Ale možná vůbec prvním, kde dluh zaplatí sami věřitelé,“ pousmál se hořce Hlaváček.

To však věřitelé nehodlají připustit a nechali si již vypracovat právní analýzu dalšího možného postupu. Jinými slovy: zda je možné stát, jehož považují za organizátora šampionátu, žalovat. „Podle analýzy je stát oprávněně žalovatelný. Ale vyznění naší současné aktivity není, že hrozíme soudem. Chceme jednání, diskusi, která umožní vyřešení té absurdní situace,“ upozornil Hlaváček. Čekat jsou ale věřitelé ochotni již jen v řádu týdnů. „Prostor se značně zužuje. Soudní spor je logické řešení,“ poznamenal Pánek.

Reklama

Související témata:
Věřitelé