Hlavní obsah

Za závod skikrosařek na OH v Pekingu mají bronz Smithová i Maierová, rozhodl CAS

Za olympijský závod skikrosařek v Pekingu budou uděleny dvě bronzové medaile. Deset měsíců po skončení soutěží pod pěti kruhy o tom rozhodl Sportovní arbitrážní soud CAS, podle jehož verdiktu dostane po sérii protestů a protiprotestů bronz také Němka Daniela Maierová. Cenný kov za umístění na třetím místě zůstane i Fanny Smithové ze Švýcarska.

Foto: twitter:@SmithFanny, Twitter

Švýcarská skikrosařka Fanny Smithová, ilustrační foto.

Článek

Smithová původně 17. února v Čang-ťia-kchou projela cílem čtyřčlenného finále jako třetí za vítěznou Švédkou Sandrou Näslundovou a Marielle Thompsonovou z Kanady. Rozhodčí ale Švýcarce po několikaminutovém prohlížení záběrů udělili za kontakt se soupeřkou na trati žlutou kartu a podle pravidel FIS ji přeřadili na konec pořadí.

Překvapená ze zisku medaile byla v prvním momentu i německá závodnice, manévr soupeřky tehdy označila za "skikrosově obvyklý". Švýcarský svaz ale dodatečně uspěl s protestem proti potrestání Smithové a FIS po další úpravě výsledků na konci února Maierové bronz opět odebrala a přidělila ho Švýcarce. Další protiprotest Němců poslal případ k CAS.

Ten dnes po vzájemné dohodě s FIS rozhodl o tom, že vzhledem k "mimořádným a stresujícím okolnostem a jedinečnosti případu" bude nejlepším řešením udělit za finále dvě bronzové medaile. "Sportovkyně vítají, že FIS vzala v úvahu mimořádnou situaci a umožnila řešení se sportovním duchu," uvedl německý svaz v prohlášení.

Reklama

Související témata: