Hlavní obsah

Žádám opakování ceremoniálu, vtipkuje Neumannová. Teď bude napjatě čekat

Praha

Už během olympiády v Soči si dopřála Kateřina Neumannová lehkou oslavu blížícího se olympijského zlata. „Letěla jsem tam komentovat pro Českou televizi a po cestě jsem se dozvěděla, že Kristina Šmigunová měla v Turíně pozitivní vzorek,“ líčí. Diskvalifikace Estonky ve skiatlonu by znamenala posun Neumannové na zlatou pozici ze ZOH 2006.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Zdeněk Haník, kandidát Českého volejbalového svazu a České olympijské akademie, a Kateřina Neumannová na zasedání pléna Českého olympijského výboru (ČOV).

Článek

Jenže dalších dva a půl roku se v kauze nic nepohnulo. „Zavřela se nad tím voda, dostaly se ke mně informace, že tomu brání právní aspekty. Ale nedávno mě kontaktovali norští investigativní novináři, kteří mapovali celý proces, protože by to znamenalo další zlato pro Marit Björgenovou (z 10 km klasicky),“ popisuje Neumannová, která v Turíně vybojovalo zlato na 30 km volně.

V úterý Sportovní arbitrážní soud CAS oficiálně oznámil, že začne kauzu prošetřovat. „Myslím, že k tomu ještě povede dlouhá cesta a nerozhodne se v řádu dnů. Já jsem v pozici, kdy můžu jen napjatě čekat,“ přiznává šestinásobná olympijská medailistka.

Proto ani zatím nechce předjímat, jak by zlatou medaili případně ráda převzala. „Když to není na stadiónu, je jedno, jestli je to za rok nebo za deset let. Jak píší lidé na Facebooku: Žádám opakování ceremoniálu. Ale vážně, zlaté medaile se nedostávají každý den,“ dodává bývalá lyžařka.

Reklama

Související témata: