Hlavní obsah

Zahájení SP běžkyň v Ruce vyhrála Johaugová, Razýmová si polepšila, Novák klesl

Ruka
Aktualizováno

Třídílné zahájení Světového poháru v běhu na lyžích ve finské Ruce vyhráli norští favorité Therese Johaugová a Johannes Hösflot Klaebo. Nejlepší z českých reprezentantek Kateřina Razýmová se v dnešní závěrečné stíhačce na 10 km volně posunula na celkové 22. místo, Michal Novák v patnáctikilometrovém závodu klesl na 38. pozici.

Foto: Emmi Korhonen, ČTK/AP

Therese Johaugová se raduje z vítězství.

Článek

Celková vítězka seriálu z minulé sezony Johaugová startovala po sobotním triumfu na klasické desítce jako první a podle očekávání svůj náskok ještě zvýšila. Druhá dojela s odstupem 47 sekund ve skupině pronásledovatelek Ruska Taťjana Sorinová, jež dosáhla na stupně vítězů poprvé v kariéře. Třetí místo obsadila Švédka Ebba Anderssonová.

Razýmová vyjela na trať s číslem 30 a v průběhu závodu se propracovala až na konečnou 22. pozici ve spurtu v chumlu závodnic. Deset kilometrů zvládla ve čtrnáctém nejlepším čase. Třicátý čas zaběhla ve stíhačce Kateřina Janatová, jež díky tomu získala první bod v sezoně. Celkově byla klasifikována v páté a Petra Nováková s Petrou Hynčicovou v šesté desítce.

Foto: Emmi Korhonen, ČTK/AP

Favoritka Therese Johaugová vyhrála i dnešní závěrečné stíhačce.

"Spravila jsem si náladu po sobotě," připomněla Razýmová svou 27. pozici z klasické desítky. "I když je bruslení moje slabší disciplína a startovala jsem až ze 30. místa, tak se mi dařilo postupně sjíždět soupeřky. Celý závod jsem si sice odtáhla sama, ale když člověk sjíždí, tak je to pro něho povzbuzení a dodává mu to síly. Takže 14. nejrychlejší čas považuji s ohledem na to, že jsem nejela ve skupině, za dobrý výkon. Cítila jsem, že mám hodně sil," uvedla Razýmová v tiskové zprávě svazu.

Foto: Emmi Korhonen, ČTK/AP

Johannes Hösflot Klaebo

V mužské stíhačce se na rozdíl od závodu žen rozhodovalo až v závěru. Vítěz sobotní klasické patnáctky Klaebo sice startoval s půlminutovým náskokem před Rusem Alexandrem Bolšunovem a krajanem Emilem Iversenem, ale zvolil rozvážnější tempo a v polovině závodu už jela tříčlenná skupina pohromadě. Sázka na závěr Klaebovi vyšla ideálně - ve stoupání těsně před cílem podle očekávání nastoupil a soupeře setřásl. Druhý dojel vítěz SP z minulé sezony Bolšunov, třetí byl Iversen.

Klaebo díky 39. vítězství v kariéře předstihl v historickém pořadí běžců Pettera Norhuga a stíhá další norskou legendu Björna Dählieho, jenž má na kontě 46 výher.

Nejlepší z Čechů Novák startoval stejně jako Razýmová s třicítkou. Na trati spolupracoval se slavným Švýcarem Dariem Colognou a ještě na 10. kilometru bodované místo držel. Pak mu ale došly síly, navíc měl pád způsobený vypnutou lyží, a klesl na 38. pozici. Adam Fellner obsadil 64. místo.

"S Colognou jsme začali docela rychle. Ve stíhačce není na co čekat, takže jsme od začátku riskovali a jeli podlahu. Cologna pak ale odpadl a já zůstal sám. Před sebou jsem přitom měl jednu skupinu, ale nepodařilo se mi ji dostihnout. Ten risk nevyšel a došly mi síly. V pátém okruhu mi navíc někdo ze soupeřů vypnul vázání, spadl jsem a musel se pro lyži vracet, takže jsem ztratil hodně času. V tu chvíli jsem si říkal, jestli má vůbec smysl pokračovat, ale to samozřejmě mělo. I když to nebyl šťastný den, tak jsem to dobojoval," řekl Novák, jenž měl ve stíhačce 43. čas.

Po zrušení závodů v Lillehammeru kvůli pandemii koronaviru plánovaných na příští víkend pokračuje SP běžců na lyžích za dva týdny v Davosu.

SP v běhu na lyžích v Ruce (Finsko):
Ženy - stíhací závod 10 km volně:
1. Johaugová (Nor.) 25:06,2,
2. Sorinová (Rus.) -47,0,
3. Anderssonová (Švéd.) -48,6,
4. Karlssonová (Švéd.) -50,8,
5. Brennanová (USA) -52,5,
6. Fossesholmová (Nor.) -54,8,
...
22. Razýmová (ČR) -2:27,0,
48. Janatová (ČR) -4:21,6,
56. Nováková (ČR) -5:49,6,
59. Hynčicová (ČR) -6:25,4.
Průběžné pořadí SP (po 4 z 33 závodů):
1. Johaugová 301,
2. Sorinová 252,
3. Anderssonová 203,
4. Karlssonová 188,
5. Brennanová 177,
6. Svahnová 166,
...
25. Razýmová 40,
46. Janatová 1.
Muži - stíhací závod 15 km volně:
1. Klaebo (Nor.) 35:09,8,
2. Bolšunov (Rus.) -0,7,
3. Iversen (Nor.) -3,0,
4. Holund (Nor.) -19,5,
5. Niskanen (Fin.) -27,3,
6. Musgrave (Brit.) -27,7
7. Červotkin (Rus)  -32,9
8. Bělov (Rus) -33,4,
9. Melničenko (Rus.)
10. Hakola (Fin.) -37,1
...
38. Novák (ČR) -2:41,7,
64. Fellner (ČR) -5:33,9.

Reklama