Hlavní obsah

Záhrobská myslí hlavně na Světový pohár

PRAHA

Do olympijské sezóny vstoupí o víkendu lyžařka Šárka Záhrobská. Držitelka bronzové medaile z letošního světového šampionátu v Bormiu ale na hry v Turíně zatím moc nemyslí. Hlavou se jí spíš honí myšlenky na obří slalom na ledovci v rakouském Söldenu, který tradičně otevře nový ročník Světového poháru.

Článek

Dvacetiletá Záhrobská má ve slalomu potenciál stát se druhou českou olympijskou medailistkou v alpském lyžování po Olze Charvátové-Křížové, bronzové ze sjezdu v Sarajevu 1984. Na závody pod pěti kruhy ovšem tolik nemyslí. "Předtím je nepočítaně závodů Světového poháru. Na olympiádě jsou tři, to je nepatrná součást sezóny," řekla Záhrobská v úterním rozhovoru s novináři v Praze.

Podle slov jejího otce a trenéra Petra Záhrobského je z pohledu odborníků cennější Světový pohár. "Porazit deset Rakušanek je hodnotnější než čtyři. Všeobecně se berou více výsledky ve Světovém poháru a vyrovnanost," řekl Záhrobský.

Úspěch Záhrobské na MS se podařilo rodině zhodnotit. "Šárka vyjede v novém designu kombinézy," prohlásil Záhrobský. Nově mohou využívat dvě auta a realizační tým se rozrostl na dva asistenty, lékaře a fyzioterapeuta, který se sám nabídl. "Pracuje v Německu, baví ho to a osvědčilo se to. Mít masáž po tréninku každý den, to je docela luxus," pochvalovala si Záhrobská.

Plány do sezóny má jasné. Chce se stabilně držet mezi elitní sedmičkou slalomářek, kterou v žebříčku FIS uzavírá. "A může se stát, že to nějaký závod na bednu vyjde," naznačila, že doufá, že minimálně dokáže napodobit světový šampionát i v SP. "Musím se na to cítit. Když mi sedne trať a bude štěstí, tak proč ne," řekla.

Trénink zpestřila vodním lyžováním

Na dva dny se mihla v Praze, aby ve středu zamířila do Söldenu, kde v sobotu zahájí obřím slalomem sezónu. "Teď je nálada dobrá, ještě nedošlo k závodům. Ale uvidíme po závodě," prohlásila juniorská mistryně světa. V náručí přitom držela osmitýdenního černého kocourka. "Máme kočku po třech letech," řekla.

Po uplynulé sezóně se marně zkoušela dostat na vysokou školu. Na ekonomické fakultě chtěla studovat mezinárodní vztahy nebo finance a účetnictví. "To mi těsně uteklo. Zkusím jinou školu po sezóně, protože bych docela ráda vysokou studovala," řekla.

V tréninku se držela osvědčeného. "Příprava byla v kostce stejná," řekla Záhrobská. Od května trávila hodiny v posilovně a na dráze ve Stromovce, kde nabírala sílu, rychlost a obratnost. "Sjezdař musí být všestranný," podotkla. V červnu si třikrát zajezdila na ledovci a v létě měla jen suchou přípravu.

Zpestřením nudné a úmorné dřiny se stalo lyžování, ale na vodě, což si přála. S tátou navštívili kamaráda v Brandýse. "Na vodu se mi podařilo dostat až asi na osmý pokus. Je to hezký, ale dost těžký," řekla Záhrobská. Na slalom nedošlo. "Ten se jezdí jenom na jedné lyži, to je ještě těžší," doplnila závodnice.

V Hintertuxu spokojená nebyla

Od konce srpna střídá po týdnu či deseti dnech pobyt na ledovcích a doma. Jezdila na Hintertuxu, kde byl ale špinavý led, a proto zamířila dvakrát na Stelvio. "To bylo náročné. Bydlí se ve třech tisících, jezdí výše a únava přijde dřív," řekla.

Jedním z vrcholů sezóny bude z pohledu českých fanoušků první SP na českém území. Ve Špindlerově Mlýně by se slalom a obří slalom žen měly jet 21. a 22. prosince. "Hrozně bych si přála, aby byl sníh a přišlo hodně lidí," řekla Záhrobská. "Jinak to pro mě není speciální závod. Mám výhodu, že znám kopec," uvedla.

Nepovažuje se ještě za ideální lyžařku. "Vím o spoustě chyb, které by se daly odstranit," řekla Záhrobská. Mluvila o snaze jezdit ještě blíže k tyčím nebo o špatném začátku oblouku. "Je nečistý," popsala problém. "Nikdo ale nejede bez chyb a v závodě jde především o tom, kdo jich udělá méně," řekla Záhrobská.

Reklama