Hlavní obsah

Zemřel otec snowboardingu. Legendární Jake Burton podlehl rakovině

Burlington/Praha

Svět zimních sportů truchlí. Legendární Jake Burton Carpenter, spoluvynálezce snowboardingu, zakladatel značky Burton Snowboards a průkopník jízdy na prkně, podlehl rakovině. Bylo mu 65 let. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Foto: Sport.cz

Ikona snowboardingu Jake Burton Carpenter

Článek

Na konci 70. let Carpenter opustil svou práci, založil vlastní filmu a vrhl se do výroby něčeho, co se v budoucnu mělo stát celosvětovým fenoménem a jedním z nejoblíbenějších zimních sportů vůbec. Rodák z Texasu věřil tomu, že surfování na sněhu jednoho dne lidem učaruje.

A měl pravdu. Přestože začátky nebyly jednoduché, jeho sen se naplnil, snowboarding se v roce 1998 dostal na olympiádu a jeho popularita neustále rostla. Hory a prkna navždy propojila vzájemná synergie za jejichž spojenectvím stál právě Jake Burton.

„On byl duší snowboardingu, to on nám všem daroval sport, který tolik milujeme," píše se na twitterovém účtu Burtonsnowboards. To, co pro tento sport sympatický Američan znamenal, nejlépe ale dokazují reakce snowboardové komunity napříč celým světem.

"Lidé to teď berou jako samozřejmost," řekl v rozhovoru s agenturou AP Pat Bridges, který píše pro časopis Snowboarding Magazine. "Ani si neuvědomují, že jméno Burton není společnost. Je to člověk. Jasně je to nejznámější značka snowboardingu. Ten muž (Carpenter) je ale ještě větší (než značka)," dodal.

Carpenterovi bylo v roce 2015 diagnostikováno neobvyklé onemocnění nervové soustavy, které mu způsobilo několikatýdenní paralýzu. V roce 2011 se u něj objevila rakovina varlat, po léčbě byla ale v remisi. Tento měsíc Carpenter svým zaměstnancům e-mailem oznámil, že se mu nemoc vrátila. "Nebudete tomu věřit, ale moje rakovina se vrátila," napsal s tím, že je připraven s nemocí opět bojovat.

Foto: Sport.cz

Legendární Jake Burton Carpenter je považován za spoluvynálezce snowboardingu

Bitvu se zákeřnou nemocí Burton bohužel prohrál. Svět snowboardingu přišel o svou ikonu, ale nejen o ni. Díky němu mají dnes prkna a nespočet dalšího vybavení současnou podobu. Bez Jakea Burtona Carpentera by celý sport zřejmě vypadal úplně jinak. Za to si zaslouží velké uznání.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články