Hlavní obsah

Zermatt chystá pětikilometrový sjezd, se kterým by rád do SP

Švýcarští organizátoři v Zermattu chystají nejdelší sjezd, s nímž by rádi za dva roky vstoupili do Světového poháru mužů. Pětikilometrová trať v blízkosti Matterhornu, která spojí Švýcarsko s Itálií, by měla být pro lyžaře připravena od listopadu 2022.

Foto: Sport.cz

Švýcarští organizátoři v Zermattu chystají nejdelší sjezd (ilustrační foto)

Článek

Podle informací švýcarského listu NZZ by měli sjezdaři startovat v nadmořské výšce 3900 metrů na švýcarské straně hranic. Do cíle v Itálii naklesají na trati o 1100 výškových metrů.

Šéf projektu Franz Julen ujistil, že Zermatt nechce jít do termínové kolize se švýcarským tradičním sjezdem ve Wengenu, jenž se tradičně koná v lednu. Další osud ikonického závodu na Lauberhornu, který je nejdelším sjezdem v programu SP, je ale momentálně nejistý kvůli konfliktu mezi švýcarským lyžařským svazem a organizátory.

Sjezd ve Wengenu, který měří 4,4 kilometru a jeho zdolání trvá zhruba dvě a půl minuty, má jisté místo v kalendáři zatím jen na příští sezonu SP. Kvůli sporu o rozdělení financí z vysílacích práv do dalších ročníků zatím není jako dějiště potvrzen.

V kalendáři SP jsou sjezdy na programu obvykle nejprve v USA a Kanadě, v Evropě se do prosince nejezdí. Na ledovci v Zermattu by ale bylo možné jeho konání v listopadu ještě před přesunem seriálu do zámoří. V budoucnu by podle Julena středisko rádo hostilo i závody žen.

Reklama

Související témata: