Hlavní obsah

Životní jízda. Snowboardistka Ledecká získala na MS zlato!

Aktualizováno

Snowboardistka Ester Ledecká vybojovala ve čtvrtek na mistrovství světa v rakouském Lachtalu zlatou medaili z paralelního slalomu. Po druhém místu v kvalifikaci devatenáctiletá česká naděje zvládla všechny vyřazovací jízdy a ve finále proti olympijské vítězce ze Soči Julii Dujmovitsové z Rakouska si po výpadku soupeřky dojela s jistotou pro největší výsledek své dosavadní kariéry i celého českého snowboardingu.

Foto: Profimedia.cz

Nová mistryně světa Ester Ledecká v akci.

Článek
Fotogalerie

V osmifinále se Ledecká utkala s jednatřicetiletou Japonkou Tomokou Takeučiovou, stříbrnou olympijskou medailistkou ze Soči v paralelním obřím slalomu. Jízdu zvládla suverénně a nadělila své soupeřce bezmála dvě sekundy. Ve čtvrtfinále narazila na Jekatěrinu Tuděgeševovou z Ruska a opět se radovala z postupu s náskokem 59 setin sekundy.

Semifinálová jízda proti Marion Kreinerové už tak jednoznačná nebyla. Ledecká dobře odstartovala, ve střední části tratě ale začala ztrácet a Rakušanka se na ni dotáhla. Závěrečnou pasáž ale česká snowboardistka sjela lépe a fotobuňku proťala o 24 setin sekundy dřív.

Formu ukázala při generálce

I finálový souboj s mnohem zkušenější soupeřkou odstartovala Ledecká lépe a vytvořila si náskok. Dujmovitsová navíc v urputné snaze o stažení ztráty chybovala a málem skončila na sněhu. Obrovskou ztrátu se pak už ani nesnažila dohnat a závod nedokončila.

Devatenáctiletá česká závodnice, které se loni na olympiádě v Soči nepodařilo v paralelním slalomu překonat čtvrtfinále, a celkově skončila šestá, na MS potvrdila roli jedné z favoritek. Do té se pasovala vítězstvím v generálce na světový šampionát ve slalomu Světového poháru v Bad Gasteinu.

Mezi muži vypadli Viktor Brůžek a Martin Glajch už v první části kvalifikace.

Ledecká bude mít na mistrovství světa šanci získat ještě jednu medaili. V pátek bude favoritkou také paralelního obřího slalomu. Předloni obě tyto disciplíny vyhrála na juniorském MS v Turecku.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Kreischbergu (Rakousko):
Snowboarding - paralelní slalom:
Ženy:
1. Ledecká (ČR)
2. Dujmovitsová
3. Kreinerová (obě Rak.)
4. Jörgová (Něm.)
Muži:
1. Fischnaller (It.)
2. Sobolev (Rus.)
3. Marguč (Slovin.)
4. March (It.)
41. Brůžek
49. Glajch (oba ČR) vyřazeni v kvalifikaci
Akrobatické lyžování - U-rampa:
Muži:
1. Smaine (USA) 88,00 b.
2. Pollet-Villard (Fr.) 86,60
3. Lerjen (Švýc.) 82,40.
Ženy:
1. Faivreová (Švýc.) 83,80
2. Sharpeová (Kan.) 81,00
3. Jägerová (Švýc.) 79,80.

Reklama