Hlavní obsah

Rychlobruslařka Wüstová získala v Nizozemsku vysoké vyznamenání

Nizozemští medailisté z olympijských her v Pekingu se v úterý dočkali ve vlasti ocenění z nejvyšších míst a za své výkony byli jmenováni členy a rytíři Řádu Oranžsko-Nasavského. Rychlobruslařka Ireen Wüstová, která již rytířem pasována byla v minulosti, byla povýšena na komtura Řádu Oranžsko-Nasavského. Vyznamenání získala jako první sportovec v historii.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Rychlobruslařka Ireen Wüstová po závodě na 1000 metrů na olympijských hrách v Pekingu.

Článek

"Je to obrovské překvapení. Myslela jsem, že zase dostanu pěknou medaili, kterou už ve sbírce mám," řekla Wüstová po převzetí vyznamenání. Pětatřicetiletá rychlobruslařka při svém pátém startu pod pěti kruhy vybojovala v Pekingu zlato na trati 1500 metrů a jako první v historii dokázala vyhrát nejcennější medaili na pěti olympijských hrách za sebou.

Úspěšné olympioniky nejprve na slavnostním ceremoniálu jménem krále Willema-Alexandera ocenil premiér Mark Rutte a ministryně pro sport Conny Helderová. Poté je na svém sídle v Haagu přivítal i panovník s královnou Máximou.

"Byla jste nejmladší nizozemskou olympijskou vítězkou na zimních hrách v roce 2006. A nyní jste jediným sportovcem na světě, který vyhrál individuální zlato na pěti po sobě jdoucích zimních hrách," připomněl Rutte premiérový olympijský triumf v Turíně, po němž Wüstová získala rytířský řád.

Celkem má nyní ve sbírce z olympijských her šest zlatých medailí, pět stříbrných a dvě bronzové. Bohatou kariéru chce ukončit po této sezoně.

Reklama

Související témata: