Hlavní obsah

Chcete dát gól Neuerovi? To je výzva! Projekt Live Penalty všem dává šanci

Praha

Dát gól nejlepšímu brankáři světa, to se nemusí podařit ani slavným útočníkům. Teď to ale může zkusit každý fanoušek. Díky české aplikaci Live Penalty se můžete propojit se známými hráči i kluby. A vstřelit gól z penaltu brankáři, jakým je třeba Manuel Neuer z Bayernu Mnichov, to už je pořádná výzva. Do projektu, který je založený na unikátní technologii, bylo investováno čtrnáct milionů korun a už v lednu do něj vstoupil třeba český fotbalový reprezentant Jakub Jankto, který je ve světě esports hodně aktivní, když má svůj tým Sampi. Projekt podpořil i investiční fond J&T Ventures.

Gólman Liberce Filip Nguyen se proti penaltovému stroji blýskl skvělými zákrokyVideo: Live Penalty

 
Článek

Navštívit stadion slavného klubu a vidět hvězdy na vlastní oči, to je pořádný zážitek. Projekt Live Penalty posouvá možnosti všech fanoušků a hráčů zase o pořádný kus dál. Všichni totiž mohou vyzvat na souboj špičkové fotbalové brankáře, když ze svých telefonů na dálku ovládají speciálního robota stojícího proti skutečné brance.

Směr a další parametry střely určují hromadně v rámci takzvané eliminační hry, nakonec však zůstane jen jeden hráč, který si může sám vystřelit penaltu proti svému brankářskému idolu. Nový druh sportovního zážitku současně vždy doprovází profesionální komentátoři, působivá produkce a bouřlivá atmosféra.

Jak si při Live Penalty vedl Jakub Jankto?Video: Live Penalty

„Fotbalové kluby se touží adaptovat na digitální svět a začaly investovat do esportu. V běžných simulátorech ale chybí přímé spojení s tím, co se děje na stadionech. My jsme pojítko mezi oběma světy. Aktivujeme nejdražší assety, které kluby mají, tedy živé hráče a sponzory, a přenášíme je do digitálního prostředí," vysvětluje zakladatel a CEO Live Penalty Pavel Kacerle.

Velkou technickou výzvou bylo například vymyslet způsob, jak mohou tisíce a teoreticky až miliony hráčů společně ovládat stroj na druhém konci planety, a to se zpožděním maximálně v desetinách sekundy. Dění u branky, například na stadionu v Německu, tak mohou v reálném čase sledovat a ovlivňovat třeba hráči v Japonsku.

„Původně jsem další investici nehledal, tým Live Penalty na mě ale udělal dojem. Je složený z mimořádně zkušených lidí, kteří se vzájemně doplňují. Propojení reálného sportu s virtuálním mě navíc extrémně zajímá a mám dlouholeté zkušenosti z esportu. Když jsem se pak seznámil s business plánem i technologickou stránkou projektu, vůbec jsem neváhal," okomentoval důvody, proč se do Live Penalty zapojil Jakub Jankto, fotbalista italské Sampdorie Janov.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto při tréninku reprezentace před zápasy s Austrálií a Nigérií.

Letos v březnu byl spuštěn testovací provoz ve spolupráci se špičkovými českými brankáři (Filip Nguyen, Ondřej Kočí, Přemysl Kovář) a aplikace je dostupná v obchodech App Store a Google Play. I bez marketingové podpory se rychle rozšířila do řady zemí. V nejbližší době se bude Live Penalty intenzivně soustředit především na německý trh a aktuálně dojednává podmínky spolupráce s kluby německé ligy jako jsou mistrovský Bayern Mnichov nebo Wolfsburg.

„Live Penalty spojuje globální fenomény, které oslovují miliardy lidí – fotbal a mobilní gaming. Má skvělou trakci, pozitivní ohlasy a díky síle a přitažlivosti, kterou mají jména slavných fotbalistů, dokáže velice rychle organicky růst. Věřím, že i díky schopnému týmu tuto nepochybnou tržní příležitost dokáže proměnit v úspěch," říká Martin Kešner, investiční ředitel J&T Ventures.

Reklama

Související témata: