Hlavní obsah

Hraní videoher zlepšuje činnost mozku, tvrdí studie

Praha

Častý argument rodičů, že hry oblbují člověka, dostává na frak. Postřeh, dlouhodobá paměť i prostorová představivost - všechny tyto funkce mozku podle studie španělských vědců zlepšuje hraní videoher. Studii zabývající se vlivem her na funkce mozku zveřejnila výzkumná skupina z univerzity Universitat Oberta de Catalunya. Jak k takovému závěru došla?

Foto: Playzone.cz

Ilustrační foto

Článek

Španělští vědci porovnávali funkce mozku u lidí, kteří v dětství hráli počítačové hry a u těch, kteří tento druh zábavy v dětství neprovozovali. Obě skupiny lidí pak měly za úkol hrát jednu z ikonických her 90. let Super Maria. Hodinu a půl denně po dobu deseti dní.

Jediný návod, který sledované osoby obdrželi, byly instrukce k tomu, jak používat ovladač a jaký je cíl hry. Kognitivní funkce mozku se pak měřily před hraním i po zmiňovaných deseti dnech.

Výsledkem výzkumu je, že ti, kteří dříve neměli s počítačovými hrami žádnou zkušenost, vykazovali na začátku výzkumu v měřených hodnotách horší výsledky než ti, kteří v minulosti videohry hráli. Po uplynutí deseti dnů tréninku však obě skupiny vykazovaly výsledky stejné.

Závěrem studie španělských vědců je tedy i to, že hraní počítačových her v dětství zlepšuje některé funkce mozku, které lze zužitkovat i v dospělosti.

Reklama

Související témata: