Hlavní obsah

Esportová organizace Team 33 uzavřela lukrativní smlouvu s hráčem, kterému je teprve 8 let

Americká esportová organizace Team 33 podepsala smlouvu s hvězdou hry Fortnite Josephem Deenem. Plejer si jako vstupní bonus vysloužil 33 000 amerických dolarů (asi 720 000 korun) a speciální herní počítač k tomu. Má to ale jeden háček. Talentovanému chlapci je teprve osm let, a není tak vůbec jisté, jestli se Team 33 nedopustil protiprávního jednání. Mohlo by se totiž jednat o porušení zákona o dětské práci, která je v USA samozřejmě zakázaná.

Foto: Sport.cz

Vizualizace k populární střílečce žánru Battle royale Fortnite

Článek

Deen dostal od organizace Team 33 herní počítač v hodnotě téměř 100 000 českých korun a k tomu vstupní bonus ve výši téměř tři čtvrtě milionu. Na Twitteru o detailech smlouvy informoval sportovní reportér a odborník přes sázky Darren Rovell.

Team 33 s chlapcem údajně spolupracuje už od jeho šesti let. „Jsme nadšeni, že máme Josepha na našem exkluzivním seznamu Teamu 33," napsali zástupci organizace na sociální sítě. „... jsme hrdí, že došlo k oficiálnímu podpisu," píše se dále ve zprávě.

Akvizice relativně nové americké organizace ale vyvolává ve světě esportu velkou kontroverzi a Team 33 se podle mnohých dopouští ilegálního jednání.

Server Dotesports oslovil odborníka na esportovou legislativu Ryana Fairchilda. Ten tvrdí, že v americkém zákoně jsou skuliny, které by Team 33 mohl při uzavření smlouvy s osmiletým hráčem využít. Fairchild si ale nemyslí, že organizace tak učinila a smlouvu s Deenem má takto právně ošetřenou.

Není to poprvé, kdy nějaký esportový tým podepsal velmi mladého hráče. Většinou se ale jednalo o plejery, kterým bylo alespoň 13 let. Což je věk nezbytný například k účasti na velkých esportových turnajích, stejně jako například ke streamování na populární platformě Twitch.

Reklama

Související témata: