Hlavní obsah

Disciplinárka kauzu Bystrc odročila, hráči o korupci nevědí

Disciplinární komise fotbalového svazu odročila vyšetřování druholigového zápasu mezi Bystrcí a Vítkovicemi, v němž existuje podezření na korupční jednání, na 2. srpna. Na čtvrtečním zasedání se případ nijak výrazně neposunul, komise nyní bude čekat na výsledky vyšetřování policejního útvaru pro odhalování korupce.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Šéf disciplinárky Alexander Károlyi.

Článek

Obránce brněnského klubu Aleš Schuster před disciplinárkou ve čtvrtek odmítl, že by on nebo některý z jeho spoluhráčů před osudným duelem byl ovlivněn někým z vítkovické strany. Ani trenér Oldřich Machala si prý před zápasem ničeho podezřelého nevšiml.

Připustil však, že zápas, v němž brněnský tým v poločase utkání 29. kola druhé ligy vedl 2:0, avšak po změně stran dostal čtyři branky a v přímém souboji s konkurentem se tak zpečetil jeho sestupový osud, v kariéře hráče či kouče nikdy nezažil. "Byl jsem z toho trapného výkonu ve druhém poločase znechucený, ani jsme po zápase nešel do kabiny. Ten zápas mě samotného hodně poškodil," uvedl viditelně rozmrzelý Machala, dlouholetá opora obranných řad olomoucké Sigmy a také německých klubů Hansy Rostock a Oldenburgu.

V kauze tak zatím nikdo nepodpořil tvrzení šéfa bystrckého klubu Romana Procházky, který minulý týden před disciplinárkou prohlásil, že některým hráčům měl být před zápasem s Vítkovicemi nabídnut úplatek ve výši 80 tisíc korun.

Kapitán Zdeněk Houšť, který se s tím sám měl po zápase svěřit, to však vzápětí popřel. Ve čtvrtek v podobném duchu hovořil i Schuster. "Svědomí mám čisté, nikdo nás neovlivňoval. O ničem nevím, nikdo mi nevolal," řekl Schuster před disciplinární komisí. "Spíš nás ovlivnila ta podivná atmosféra před zápasem. Procházka za námi celý týden chodil a ptal se, jestli někdo neměl nějaké náznaky a podobně," líčil Schuster.

Novakovič s Mrázkem na disciplinárku nedorazili 

Disciplinárka se snažila zjistit další okolnosti kauzy, která v českém fotbale nemá obdoby. Možné korupční provinění samotných hráčů komise, kterou vede Alexander Károlyi, zatím nikdy neřešila.

Disciplinárka měla ve čtvrtek roli ztíženou v tom, že na její jednání nedorazili další předvolaní svědci kauzy "Bystrc" - obránci Nenad Novakovič a záložník Tomáš Mrázek bez omluvy vůbec do sídla svazu na Strahově nepřijeli. Károlyi je pozval do Prahy znovu na začátek srpna; pokud by jeho výzvu ignorovali znovu, vystavovali by se hrozbě disciplinárního řízení. "Mohla by jim být zastavena činnost," řekl Károlyi. "Podkladů a svědeckých výpovědí sice už máme dost, ale chceme mít ucelený přehled a dál trváme na jejich účasti," upozornil Károlyi.

Další hráči Ivo Michal a Pavel Krejčíř se písemně dopředu omluvili; Michal je na dovolené, Krejčířovi znemožnilo cestu do Prahy zranění. Oba však poslali písemná vyjádření, v nichž okolnosti podivného utkání komentovali.

"To, co se dělo na hřišti ve druhém poločase, nemá obdoby a nedokážu to vysvětlit. Neměl jsem ani ponětí o tom, že by měl být zápas ovlivněný, až po zápase se na stadiónu nesly nějaké fámy, možná to byla i pravda. Každopádně si přeji, aby se to celé vyšetřilo, viníci byli potrestáni a nic podobného se už neopakovalo," napsal Michal.

Schuster se kál za penaltové zákroky

Také Krejčíř nedokázal zdůvodnit, co stálo za bystrckým kolapsem v druhé půli, sám si ale také prý ničeho podezřelého nevšiml. "Ale když jsem po zápase šel do kabiny a ve zlosti tam hodil kopačkami, tak ředitel klubu Procházka utrousil něco ve smyslu, že tohle na mě hoši neplatí. Pak si nás po zápase každého volal a ptal se, jestli jsem já nebo někdo ze spoluhráčů nebyl někým kontaktován," uvedl Krejčíř. "Já jsem k tomu přistupoval zodpovědně, podal jsem jeden z nejlepších výkonů v bystrckém dresu," dodal Krejčíř.

Zápas mezi Bystrcí a Vítkovicemi, v němž šlo oběma mužstvům o záchranu v druhé nejvyšší soutěži, vzbudil kvůli podivnému průběhu mnoho emocí. Bystrc, jejíž šéf Procházka v týdnu před utkání několikrát se svými hráči mluvil ve smyslu, že mohou být ovlivněni, aby zápas úmyslně vypustili, sice během prvního poločasu jasně dominovala, ale pak si během 19 minut nechala nastřílet čtyři branky.

Stoper Schuster například před disciplinárkou vysvětloval, jak způsobil dvě penalty. "U té první jsem asi nemusel chodit do skluzu, u té druhé to možná faul nebyl, snad se to ani nemuselo pískat. Ale všechno to spíš vyplynulo ze hry," kál se pod palbou dotazů Schuster, zatímco vedle sedící kouč Machala se na něj ani nepodíval.

"Pokaždé šlo o dost zbytečný zákrok, jednomu gólu předcházela i hrubá chyba Novakoviče. Ale těch individuálních selhání tam bylo mnohem víc. Nedokážu si vysvětlit, co se ve druhém poločase stalo. Strašně mě to mrzí, ale žádné důkazy v ruce samozřejmě nemám," pokrčil rameny Machala.

Reklama

Související témata: