Hlavní obsah

Klokani budou vzpomínat na titul a pak se rvát o vedení s Jihlavou

PRAHA

Doslova k prasknutí bude v neděli narvaný vršovický Ďolíček. Velká sláva nazvaná Cesta za titulem připomene pětadvacáté výročí, kdy fotbalisté Bohemians získali jediný mistrovský triumf. Po bohatém úvodním programu začínajícím v 15 hodin nastoupí ve šlágru druhé ligy fotbalisté Bohemians 1905 proti vedoucí Jihlavě.

Článek

„O utkání je velký zájem. Do čtvrtka bylo zaplněno přibližně šest tisíc míst, zbývá přibližně tisíc vstupenek, které jsou k dispozici v předprodeji nebo v neděli na pokladnách dvě hodiny před zápasem,“ říká ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Omluvil se jenom Borovička

Z mistrovské sestavy sezóny 1982/83 přislíbili účast Zdeněk Hruška, Přemysl Bičovský, Milan Čermák, Vladimír Hruška, Pavel Chaloupka, František Jakubec, Zdeněk Koukal, Stanislav Levý, Jaroslav Marčík, Tibor Mičinec, Jaroslav Němec, Petar Novák, Jiří Ondra, Zdeněk Prokeš, Miroslav Příložný, Jiří Sloup, Peter Zelenský.

Z tehdejšího kádru se omluvil pouze Vladimír Borovička, jenž nemůže přijet z Ruska, kde pracuje pro Zenit Petrohrad. „Například Milan Čermák dorazí až z Vídně, kde bydlí. Peter Zelenský jako asistent odtrénuje zápas slovenské ligy na lavičce Trnavy a ihned poté míří do Prahy na Bohemku,“ prozradil Přibyl.

Trenéry bude reprezentovat Josef Zadina, Ladislav Ledecký a Vlasta Pospíchalová, manželka legendárního Tomáše Pospíchala, který zemřel přesně před pěti lety.

Zlatý klokan ve znaku

Fanoušci se mohou těšit na autogramiádu slavných hráčů, kteří budou podepisovat speciální suvenýry vyrobené přímo k této akci. „Vytiskli jsme plakáty z té doby, udělali celou kolekci oblečení se zlatým klokanem, který byl ve znaku v roce 1983. Jeden z fanoušků napsal knihu svých vzpomínek na mistrovskou sezónu a tato knížka se stane určitě hitem mezi fanoušky,“ dodává Přibyl.

Celé odpoledne se ponese ve stylu roku 1983. Tradiční magazín Klokan dostane novou obálku, stejnou jako v mistrovské sezóně. Hráči vyběhnou k zápasu v replikách dresů z roku 1983. „Díky vstřícnosti našich hlavních partnerů můžeme tento zápas odehrát bez reklamy na dresech. Nebude hrát v tradiční pruhované kombinaci, ale v dresech, v nichž Bohemka vyhrála v roce 1983 titul – zelený trikot, bílé trenky a bíle stulpny,“ prozradil Přibyl další zajímavost.

Pohár si půjčili ze Sparty

Na tribuně bude vystaven originál mistrovského poháru. „Je to první putovní pohár, který se uděloval v československé lize. V roce 1982 přišel tehdejší sekretář svazu Rudolf Baťa s nápadem, že by československá liga mohla mít svůj trvalý pohár a Bohemka byla po Dukle druhým klubem, který ho vyhrál. Nakonec tento pohár skončil na Spartě, protože ta ho v roce 1993 získala jako poslední federální vítěz. My jsme si tento pohár teď na týden půjčili, abychom ho ukázali fanouškům,“ popsal ředitel klubu historii cenného mistrovského poháru.

Reklama