Hlavní obsah

Ředitel z Julisky: Dukla může, Marko musí

Již v pátek 10. dubna hostí Dukla Praha od 18 h Vysočinu Jihlava. Souboj dvou týmů, které jsou řazeny mezi favority na postup, může hodně napovědět o ambicích do závěrečných osmi kol. Sportovní ředitel Dukly Praha Michal Prokeš to dobře ví, zároveň upozorňuje na podstatný rozdíl v postavení obou rivalů.

Foto: Dukla Praha

Sportovní ředitel Dukly Praha Michal Prokeš.

Článek

Vysočina Jihlava dělá před zápasem maximum, aby v Praze uspěla. Jak hodnotíte kvality soupeře, nad kterým Dukla na podzim na jeho půdě zvítězila?

Jihlava je jednoznačně, dle mého názoru, aspirant na postup a následné kvalitní působení v Gambrinus lize. Vysoká kvalita hráčského kádru, zázemí, provázanost s městem a především inteligentní, koncepční, fundované vedení klubu. O tom, kdo je favoritem pátečního utkání na Julisce a komu velí povinnost vyhrát, není pochyb. Ale zadarmo to u nás tým z Vysočiny nedostane. Stejně jako nesporné přednosti, jsou tu i slabiny.

V čem spočívají?

Tak za prvé – je tam kvalitní, avšak velmi neklidný trenér Marko. Impulzivní, někdy až na hranu slušnosti... To sice může být motivující, ale jisté je, že nervozita je nakažlivá jako mor a na hráče se rychle přenáší. Není jednoduché hrát v "nervech".

Řekl jste za prvé, tedy musí být i za druhé, že?

Přesně tak. My už nyní hodnotíme sezónu jako úspěšnou. Po loňských "záchranářských" starostech se klub podařilo stabilizovat, vhodně doplnit, jsme v kontaktu s vedoucími týmy soutěže. Za sedmnáct posledních kol jsme pouze jedenkrát prohráli, a to s lídrem soutěže. Ve stejném počtu utkání jsme inkasovali pouze šest gólů a patříme mezi nejlepší čtyři týmy v počtu vstřelených branek. To je poctivý kus práce s dalším potenciálem. Postup by byl pouze nádhernou třešní na dortu. Trenér Marko však MUSÍ.

Vyhrávat je přece tak příjemné...

Ale také stresující! Úspěch, to se v případě Jihlavy rovná postup! K tomu je potřeba pořád vyhrávat a z toho pramení stálý stres a strach. Nepostup = ztráta důvěry. Jihlava nemá jinou ambici než první ligu. Na  třetí místo může takový tým trénovat při kvalitě kádru kdokoliv. Na každý tým během sezóny přijde herní krize a na její vyřešení potřebujete klid, a ten mít Marko nebude.

Myslíte si, že se v pátek rozhodne o postupu?

Každopádně bude zajímavé jak páteční utkání, tak i to, jak bude tabulka vypadat na konci soutěže.

Reklama