Hlavní obsah

Chrudim - Sparta B 0:1Letenští i v oslabení zvítězili, Ústí loupilo u Straky. Také Dukla a Příbram slaví

Praha
Aktualizováno

Dohrávali o deseti, debut ve druhé nejvyšší soutěži si ovšem osladili ziskem tří bodů. Fotbalisté rezervy pražské Sparty zvítězili v 1. kole Fortuna Národní ligy v Chrudimi 1:0. Ústí nad Labem pak zvládlo přestřelku v Třinci a vyhrálo 3:2. Příbram vyhrála 3:1 v Prostějově, Dukla porazila Vyškov 2:1, Opava remizovala s Vlašimí 3:3 a Líšeň zdolala Žižkov 3:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Gabriel ze Sparty Praha.

Článek

Chrudim hostila Spartu B a úspěšnější byli Pražané. O těsné výhře Sparty, která se ve druhé lize objevuje znovu po deseti letech, rozhodl ve druhém poločase svým gólem Václav Sejk. Na jeho gól Východočeši nenašli odpověď, ačkoliv měli k dispozici pokutový kop, který neproměnili. Brankář Kotek penaltu domácímu kapitánovi Rybičkovi chytil. Sparta navíc dohrávala bez vyloučeného Červaka.

Ústí nad Labem zvítězilo na hřišti Třince 3:2. Zápas se pro hosty vyvíjel dobře, Arma vedla 2:0, jenže o vedení během čtyř minut přišla. Z vítězství na hřišti týmu kouče Františka Straky se ale přece jen radovala, o exportu tří bodů na sever Čech rozhodl pět minut před koncem Ladislav Krobot.

Start v nejvyšší soutěži si přímo zajistí pouze vítěz, celky na druhém a třetím místě čeká baráž. Druhá liga se po uplynulém ročníku, který hrálo netradičně jen 14 týmů, vrátila k obvyklým 16 účastníkům.

Příbram se o patro níže vrátila po třech letech mezi elitou. A v Prostějově začala úspěšně. Poločas vyhrála o dva góly, domácí sice snížili, ale nakonec podlehli 1:3. Příbram tak odstartovala svou druholigovou pouť ziskem tří bodů.

Vyškov se v prvním historickém zápase v druhé nejvyšší soutěži postavil ambiciozní Dukle. Pražané na Julisce vedli o dva góly, nováček stačil v závěru jen snížit na 2:1.

Fotbalisté Opavy a Vlašimi si rozdělili po bodu po divoké remíze 3:3. Zápas začal lépe pro Slezský, který se ujal vedení, jenže následně šel do deseti. Vlašim zápas posléze otočila, což se ale podařilo i Opavě, která hrála bez vyloučeného Celby a vedla 3:2. Duel však nakonec skončil remízou, o níž hosté rozhodli v páté nastavené minutě.

Líšeň vstoupila do nové sezony ziskem tří bodů proti Žižkovu. Do utkání přitom lépe naskočili Pražané, kteří šli do vedení už v první minutě po gólu Nabijeva a ještě v prvním poločase zvýšil na 2:0 Batioja. Líšeňští se však nevzdali a ve druhém poločase po gólech Stáni a Chwaszcze vyrovnali. Tři minuty před koncem pak rozhodl o výhře Líšně 3:2 Silný. Žižkov hrál posledních deset minut bez vyloučeného Březiny.

1. kolo druhé fotbalové ligy:
Chrudim - Sparta Praha B 0:1 (0:0)
Branka: 55. Sejk. Rozhodčí: Batík - Mojžíš, Líkař. ŽK: Řezníček, Rybička - Gabriel, Červak, Jonáš, Okeke. ČK: 78. Červak. Diváci: 1055.
Třinec - Ústí nad Labem 2:3 (0:1)
Branky: 59. Hýbl, 64. vlastní Plachý - 3. Ogiomade, 54. Bílek, 85. Krobot. Rozhodčí: Černý - Dohnálek, Dobrovolný. ŽK: Hýbl, Petráň, Foltyn - Krobot. Diváci: 280.
Líšeň - Viktoria Žižkov 3:2 (0:2)
Branky: 56. Stáňa, 63. Chwaszcz, 86. Silný - 1. Nabijev, 20. Batioja. Rozhodčí: Hocek - Pochylý, Pfeifer. ŽK: Stáňa - Březina. ČK: 80. Březina. Diváci: 755.
Dukla Praha - Vyškov 2:1 (2:0)
Branky: 39. Peterka, 45.+1 Fábry - 78. Vintr. Rozhodčí: Cieslar - Šimáček, Matoušek. ŽK: Ilko, Langer (oba Vyškov). Diváci: 332 (omezený počet).
Prostějov - Příbram 1:3 (0:2)
Branky: 49. vlastní Mezera - 6. Pilík z pen., 45. Zorvan, 70. Vávra. Rozhodčí: Dubravský - Novák, Arnošt. ŽK: Bartolomeu - Pilík, Sus, Soldát, Januška. Diváci: 522.
Opava - Vlašim 3:3 (1:2)
Branky: 12. Helešic z pen., 54. Rychlý, 78. Darmovzal - 30. Blecha z pen., 41. Křišťan, 90.+4 Alijagič. Rozhodčí: Hanousek - Mikeska, Bureš. ŽK: Digaňa, Celba - Svoboda, Hošek, Alijagič. ČK: 29. Celba. Diváci: 1233 (omezený počet).

Reklama

Související témata: