Hlavní obsah

Zahrál si v Lize mistrů a od jara Rilke pomáhá domovskému Ústí k postupu

Prošel spoustou týmů v Česku, má za sebou i zahraniční angažmá ve třech zemích. Nyní se fotbalový útočník nebo ofenzivní záložník Emil Rilke vrátil do rodného Ústí nad Labem. A na jaře se pokusí pomoci svému mateřskému klubu k postupu z Fotbalové národní ligy do nejvyšší soutěže. „Vážím si toho, že jsem doma,“ svěřil se Rilke po zápase Ústí s Karvinou, v němž si Severočeši připsali první jarní vítězství.

Foto: Petr Horník, Právo

Emil Rilke (v modrém) ještě v dresu Liberce.

Článek

Výčet Rilkeho prvoligových štací je pestrý: Teplice, Opava, znovu Teplice, Příbram, Jablonec, Most, Žilina, Liberec, následně Německo, Rumunsko a nyní opět Ústí nad Labem. Po kolika letech? „Přesně nevím, ale po dlouhé době. Za Ústí jsem hrál naposledy někdy v žácích," usmál se třicetiletý fotbalista. Ač v české první lize debutoval už v roce 2002 a loučil se s ní v roce 2012, nejraději vzpomíná na působení v Žilině (2008-2011).

„Byly to nejlepší tři roky mojí kariéry. Díky zisku slovenského titulu jsem okusil i základní skupinu Ligu mistrů se zápasy proti Chelsea. Tohle období stavím výš než následný český titul s Libercem. Velké zásluhy si na něm nepřipisuji, moc jsem toho za Slovan neodehrál," tvrdil Rilke, který ale podle statistik v liberecké mistrovské sezóně 20011/2012 nastoupil do třinácti utkání a vstřelil dva góly. A to nebyla v tehdejší silné konkurenci v kádru Liberce nijak špatná bilance.

Z libereckého celku odešel do Hansy Rostock a poté působil v klubu Universitatea Kluž. „Nedávno, přesně 31. prosince 2013, se mi narodil syn. A moje volba byla jasná v tom smyslu, že se chci vrátit domů. V Rumunsku jsem žil po hotelích. V Ústí jsem oslovil známé, tedy majitele klubu i trenéra, který mi řekl, že mě chce vidět v tréninku, jestli nejsem zanedbaný. Domluvili jsme se a jsem rád, že mohu hrát druhou ligu. Neplánuji nějaký další přestup," svěřil se Rilke.

Liberečtí mu nedělali problémy

Jak je to s jeho klubovou příslušností? „Nejspíš jsem kmenovým hráčem Liberce, byť jsem do Slovanu přišel ze Žiliny zadarmo. Při odchodu jsem si vzal kopačky a měl jsem za to, že budu volným hráčem. Ale Liberec prý má nějakou klauzuli, podle níž se musím při návratu do Česka vrátit do Slovanu. Liberečtí mi nedělali problémy s příchodem do Ústí. Všechno ale proběhlo narychlo, a je to formou půlročního hostování. V Liberci si asi myslí, že kdybych příště někam šel, dostali by za mě peníze. Ale jsem rozhodnutý v Ústí zůstat," nastínil útočník, který nebere nynější angažmá jako poklidný závěr kariéry.

„Byť je u mě na prvním místě rodina a syn, určitě fotbal nebalím. Nechci jaro odfláknout a chodit si jen tak zakopat. Bylo by pěkné, kdybychom bojovali o postup do první ligy. Nejsme pod tlakem a necháváme tomu volný průběh," vykládal Rilke, který je v ústeckém kádru nejzkušenějším borcem. „Do kabiny nehodlám přinést humbuk, ale spíš pohodu a pozitivní náhled, abychom se všichni respektovali," dodala nová posila.

Reklama

Související témata: