Hlavní obsah

Hráč a trenér měsíce: Oceněnými ve FNL za březen jsou David Vaněček a Jiří Krejčí

Praha

První jarní měsíc Fotbalové národní ligy nabídl kromě vykrystalizování tabulky také několik obdivuhodných individuálních výkonů. Ligová fotbalová asociace vyhlásila už tradiční ceny pro Hráče a trenéra měsíce. Ocenění převzali královéhradecký kanonýr David Vaněček a pardubický kouč Jiří Krejčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Vaněček z Hradce Králové oslavuje gól.

Článek

Hráč měsíce - David Vaněček (FC Hradec Králové)

Útočníkovi Hradce Králové se tohoto uznání dostalo již podruhé. Když David Vaněček toto ocenění přebíral poprvé za měsíc září, bylo odehráno deset kol a on měl na svém kontě deset přesných zásahů do sítí soupeřů. Ze svého vražedného tempa nepolevil a po půl roce je stále na špici tabulky střelců stejně jako jeho Hradec Králové v čele ligové tabulky.

Proč David Vaněček? Odpověď je jednoduchá. Pokud bychom hledali hráče, který je pro svůj tým extrémně důležitý, pak by tuto charakteristiku Vaněček splňoval dokonale. Hradec Králové v letošní sezoně vstřelil 37 branek a hned 16 z nich patří právě Vaněčkovi, který díky tomuto úctyhodnému počtu vede střeleckou tabulku doslova o parník. Druzí Linhart, Prokeš, Strnad a Voltr totiž na něj ztrácí přesnou polovinu.

„Ocenění hráč měsíce? Určitě jsem moc rád, že to takto dopadlo. Je to ale zásluha celého týmu. Na svůj věk jsem toho prošel opravdu hodně a až tady v Hradci Králové mi to tam začalo padat. Možná to bude i tím, že jsme tu já i má rodina spokojeni," řekl Vaněček.

Trenér měsíce - Jiří Krejčí (FK Pardubice)

Trenérské ocenění pravděpodobně tentokrát nemohlo putovat jinam, než do Pardubic. Tamní kouč Jiří Krejčí dokázal své mužstvo na jaře obdivuhodně zvednout a vytvořit z pardubického stadionu takovou tvrz, které se bojí i ti nejrenomovanější účastníci Fotbalové národní ligy. Jedinou kaňkou na jinak povedeném vstupu do druhé poloviny soutěže je prohra ve Zlíně a remíza na hřišti Vltavínu. I tak je ale 13 bodů z 18 možných skvělou vizitkou.

Proč Jiří Krejčí? I zde je odpověď poměrně jednoduchá a prakticky již byla zmíněna. Pardubice dokázaly na podzim zvítězit pětkrát a po pouhých šesti jarních kolech již tuto bilanci atakují. Momentálně mají na svém kontě čtyři jarní vítězství, Krejčí navíc dokázal probudit snahu ve svých útočnících (pardubičtí útočníci na podzim vstřelili dohromady jednu jedinou branku) a vylepšil také součinnost defenzivní řady, která ze šesti zápasů inkasovala pouze dvakrát během kritické závěrečné desetiminutovky ve Zlíně.

„Toto ocenění by si zasloužilo především mé mužstvo, kterému se vstup do jara povedl dobře a jak všichni víme, fotbal je kolektivní sport, ve kterém nemá jednotlivec šanci," uvedl ihned po oznámení Krejčí.

Reklama

Související témata: