Hlavní obsah

Atmosféru jako z mistrovské sezóny zkazili výtržníci. Měl jsem strach, že prohrajeme kontumačně, říká Petržela

Ostrava

Slezské derby mezi Baníkem a Opavou na moravské půdě přilákalo do ochozů Městského stadiónu 12 111 diváků, což je nový rekord soutěže. Utkání v Ostravě se dostalo do čela pomyslného řebříčku návštěvnosti druhé ligy, kterému dosud vládl s počtem 10 252 diváků zápas Opavy s Prostějovem v sezóně 1994/1995. Baník se výhrou 3:0 vyhoupl do čela, Opava je třetí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Chuligáni v kuklách.

Článek
Fotogalerie

I když úplně vyprodáno nakonec nebylo, hrálo se v atmosféře ne nepodobné zápasům Baníku z mistrovské sezóny 2003/2004. A nebýt incidentu ze 17. minuty, kdy asi stovka chuligánů v kuklách polského GKS Katovice vyrazila z baníkovského kotle a přes hřiště uháněla na opavské fanoušky, mohlo se kouči Opavy Romanu Skuhravému splnit přání o oslavě fotbalu.

Ve chvíli, kdy viděl běžet po trávníku zamaskované individua, měl strach. „Bál jsem se o kluky. Já bych to do tunelu stihl, ale když jsem viděl, že se mí kluci museli přes ty magory z Polska, kteří se tady přijeli vyřádit, prodírat, dobře mi nebylo," popisoval Skuhravý.

Příjemně nebylo ani domácímu trenérovi Vlastimilu Petrželovi. „Šokovalo mě to a měl jsem strach, že bychom mohli prohrát kontumačně. Doposud se doma i venku chovali slušně a k ničemu takovému se nesnížili. Koukal jsem na to asi jako všichni a moc jsem si přál, aby se vůbec dohrálo," komentoval incident trenér Baníku.

I díky včasnému zásahu ochranky a policie se nic vážného nestalo. Nehrálo se asi sedm minut, po zbytek utkání už se oba tábory, až na pár dělbuchů, k výtržnostem nesnížily.

Petržela podlehl atmosféře

Utkání se lámalo v nadstaveném čase první půle, kdy hostující brankář Fendrich rozehrál přesně na nohu domácího Urgely a pak ve snaze chybu napravit zahrál rukou mimo šestnáctku. Uviděl červenou kartu a ostravský Marek Hlinka navíc jeho kiksu využil ke vstřelení úvodní branky. „Věděl jsem, že dám gól. Kluci mi říkali, že jde do branky mladý kluk, který zatím moc nechytal. Ale já jsem už dopředu věděl, kam to pošlu," svěřoval se Hlinka.

Zatímco v první půli byla až do vyloučení Opava možná herně i lepší, druhá půlka patřila jednoznačně Baníku. „Taková situace utkání vždy ovlivní, navíc v tak vypjatém zápase. Ta chyba derby rozhodla, ale nemá smysl nad tím brečet. Vilda Fendrych si bude muset mou důvěru získat zpátky," říkal opavský kouč Skuhravý.

Zápas, kterým žil region týdny předem, nakonec jednoznačně ovládli Baníkovci, kteří v závěru přidali další dva góly. „Je mi krásně. Nebyl jsem nervózní asi tak pětadvacet let, ale před tímto zápasem jsem nervozitu cítil dost. Dokonce jsem v noci nemohl spát," přiznával ostravský trenér Petržela. „Asi jsem té atmosféře taky podlehl a vrátila se mi doba, kdy jsem ve třiceti začínal trénovat ve Slavii," pousmál se Petržela.

Reklama