Hlavní obsah

Fenin se vrací! Nastoupí možná už ve středu, slibuje kouč Frťala

Varnsdorf

Trenér Zdenko Frťala po loňském nuceném odchodu z Jablonce na fotbal nezanevřel a podílí se na rozvoji mladých a dosud ne příliš známých hráčů v druholigovém Varnsdorfu. Také v letošním létě si prvoligové kluby vybraly z varnsdorfského mužstva několik fotbalistů do svých kádrů. O návrat se naopak v dresu severočeského klubu pokouší bývalý reprezentant Martin Fenin, jehož by kouč rád nasadil do hry už tento týden.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeňko Frťala bere odchod hráčů do první ligy jako ocenění práce.

Článek

Martin Fenin o restartu kariéry

Jak velkou komplikací jsou pro vás odchody hráčů do nejvyšší soutěže?

Nikdy nežehrám na to, že kluci jdou z Varnsdorfu do první ligy. Bylo tomu tak již několikrát v minulosti, třeba v případě Breiteho, Martana a dalších. Přechod do nejvyšší soutěže je pro ně pokračováním ve fotbalové kariéře. S každým jsme se rozloučili a popřáli hodně sportovních úspěchů. To, že Varnsdorf připravuje hráče pro první ligu, je taky motivem, proč tady fotbal děláme.

Záložník Nicolas Daníček odešel do Jihlavy, za níž nastoupil už v prvním ligovém kole. Co na jeho přesun o soutěž výš říkáte?

Vede ho tam trenér Ivan Kopecký, který mi dělal asistenta dříve ve Varnsdorfu, pak v Podbrezové i v Jablonci. Proběhla mezi námi konzultace a o Daníčkovi jsme se nemuseli dlouze bavit. Ivan Kopecký ho poznal při společném angažmá rovněž do detailů.

Co soudíte o dalších hráčích, kteří se pokusí prosadit v dalších ligových klubech?

Stoper David Lischka má obrovský potenciál. Vrátil se do Jablonce, který jej uvolnil do Karviné. Bylo by škoda, kdyby tam proseděl půlrok nebo rok jen na lavičce. Ale myslím si, že karvinský trenér Jožka Weber jeho kvality zná a dá mu prostor i na hřišti. Levý obránce Karel Knejzlík se vrátil po hostování do Slovanu Liberec. Ve Varnsdorfu byl i Daniel Richter z Teplic, odkud zamířil do druholigového Ústí nad Labem.

Ve Varnsdorfu se pokouší o restart kariéry Martin Fenin. Kdy se fanoušci dočkají jeho premiéry?

Věřím, že mu zdravotní stav umožní, aby byl do měsíce připravený. Měl by tým doplnit. Sleduji ho třináct let a vím, čím si prošel. Naše myšlenky se spojily a našli jsme společnou řeč a všechno je na dobré cestě. Chtěli bychom, aby si debut odbyl už na pár minut ve středečním pohárovém utkání v Živanicích. Zatím to ale není ve stádiu, že by v horizontu dvou tří týdnů nastupoval v základní sestavě.

Fenin pro Sport.cz v nedávném rozhovoru:
Zatím je brzy, abych pomýšlel na odchod do fotbalového důchodu. Je mi třicet, trénuji individuálně, jsem zdravý a nachystaný na návrat. Věřím, že restart kariéry vyjde. Voda se za mnou ještě nezavřela.

Reklama