Hlavní obsah

Grindel kvůli nepřiznaným příjmům končí v čele německého fotbalu

Berlín

Prezident německé fotbalové asociace (DFB) Reinhard Grindel rezignoval. Viceprezident UEFA a člen Rady FIFA stál v čele německého fotbalu tři roky. Funkce se vzdal kvůli kauze s nepřiznanými příjmy a obdrženými luxusními hodinkami od tehdejšího ukrajinského kolegy z UEFA Hrihorije Surkise.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Prezident německé fotbalové asociace (DFB) Reinhard Grindel rezignoval kvůli kauze s nepřiznanými příjmy.

Článek

Grindel podle reportáže týdeníku Der Spiegel v letech 2016 a 2017 nepřiznal dodatečný příjem 78 tisíc eur (asi dva miliony korun) za vedení dceřiné mediální společnosti DFB. Sedmapadesátiletý funkcionář také před dvěma roky přijal hodinky od kontroverzního ukrajinského podnikatele a bývalého viceprezidenta UEFA Surkise.

"Každý, kdo mě zná, ví, že nejsem chamtivý. Cena těch hodinek byla šest tisíc eur (asi 154 tisíc korun). V té době jsem ale tu značku ani hodnotu hodinek neznal," řekl Grindel novinářům.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Prezident německé fotbalové asociace (DFB) Reinhard Grindel rezignoval. Viceprezident UEFA a člen Rady FIFA stál v čele německého fotbalu tři roky.

Dárek za úplatek nepovažoval. "Pan Surkis si tím nekupoval DFB, nikdy předtím ani potom mě nežádal o podporu. Byl to osobní dar, který se netýkal ukrajinské federace nebo byznysu. Bylo otázka slušnosti ho přijmout," prohlásil Grindel.

"Nevím, proč jsem to nevysvětlil rychleji, asi jsem byl příliš ochromený svou chybou. Omlouvám se, přijetím těch hodinek jsem dal hodně špatný příklad," dodal bývalý novinář a člen parlamentu, jehož vláda byla nejkratší ve stočtrnáctileté historii DFB.

Německou asociaci dočasně povedou viceprezidenti Rainer Koch a Reinhard Rauball. Podle médií by Grindela mohl ve funkci prezidenta nahradit Philipp Lahm, bývalá opora německé reprezentace i Bayernu Mnichov a kapitán mistrů světa z roku 2014.

Německo bude příští rok hostit několik zápasů evropského šampionátu, hraného ve dvanácti zemích po celém kontinentu. Další Euro v roce 2024 bude soused České republiky pořádat samostatně.

Reklama

Související témata: