Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Po selhání Dortmundu odmítl mistrovský Bayern šanci nasadit k trháku

Norimberk/Praha

Mnichovský Bayern odmítl v 31. kole bundesligy možnost nasadit k trháku a přiblížit se tak k plánované obhajobě titulu. Po nečekané sobotní prohře Borussie Dortmund, která nezvládla vestfálské derby a prohrála doma se Schalke 2:4, totiž svěřenci trenéra Kovače věděli, že v případě výhry v Norimberku povedou tabulku už s náskokem čtyř bodů. Ani oni však roli favorita nepotvrdili a na hřišti předposledního mužstva pouze remizovali 1:1.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Breel Embolo (uprostřed) se spoluhráči ze Schalke slaví gól v derby proti Dortmundu.

Článek

A to mohl být Bayern za bod ještě moc a moc vděčný, protože v nastaveném čase nařídil sudí Stieler proti jeho bráně penaltu. Exekuce se ujal Liebold, ale trefil jen tyč.

„Bylo to dobré derby hrané v dobré atmosféře, v němž jsme to měli hodně obtížné. Norimberk byl totiž výborně připraven, zatímco my nehráli tak, jak jsem si představoval. Nejsem spokojený s výkonem, natož pak s výsledkem, protože jsme nevyužili možnost zvýšit náskok před Borussií. Takhle nás čekají ještě tři zápasy. Důležité stejně, jako by šlo o finále, protože v nich musíme prvenství potvrdit," glosoval remízu trenér Bayernu Niko Kovač.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Norimberk - Bayern MnichovVideo: DIGI Sport

Norimberk - Bayern Mnichov 1:1 - Moc nescházelo, aby se předposlední Norimberk postaral v bavorském derby o prvotřídní senzaci. V nastaveném čase za nerozhodného stavu 1:1 totiž kopal domácí Leibold penaltu, ale trefil jen tyč. Na nerozhodném výsledku pak už nic nezměnila ani následná šance Comana, který šel sám na brankáře, ale Matthenia jeho sólo bravurně zlikvidoval. „Neměli jsme z Bayernu žádný respekt, což bylo hodně důležité. Dovolili jsme mu toho velmi málo, proto škoda neproměněné penalty. Byly by to pro nás zlaté tři body. Takhle se naše ztráta na šestnáctou příčku ještě zvětšila," povzdechl si domácí trenér Boris Schommers.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Dortmund - SchalkeVideo: DIGI Sport

Dortmund - Schalke 2:4 - Vypadalo to na idylu... Borussia šla ve vestfálském derby rychle do vedení zásluhou Götzeho, jenže pak se pro ni začal zápas komplikovat. Italský legionář Caligiuri z penalty promptně vyrovnal a za deset minut naservíroval parádní přihrávku Sanému, který skóre otočil. Klíčové chvíle přišly po hodině hry. Domácí Reus byl totiž po ostrém skluzu vyloučen a Caligiuri přidal z trestného kopu třetí branku hostů. A aby toho nebylo pro domácí málo, tři minuty nato uviděl červenou i Wolf. I v devíti sice Dortmund snížil na 2:3, ale branka švýcarského legionáře Embola definitivně rozhodla o překvapivé výhře Schalke. „Velký kompliment mému mužstvu. Naplnilo beze zbytku stanovenou taktiku, bojovalo, nechalo na hřišti všechno," chválil své hráče Huub Stevens.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Lipsko - FreiburgVideo: DIGI Sport

Lipsko - Freiburg 2:1 - Lipsko má po další výhře jistotu, že hůř než třetí v tabulce neskončí, takže si v příští sezoně zahraje základní skupinu Ligy mistrů. Nemělo to však snadné, protože Freiburg vzdoroval, po změně stran dokonce vyrovnal a až penalta proměněná střídajícím Švédem Forsbergem rozhodla. „Byl to pro nás těžký večer, ale zvládli jsme ho, i když nám Freiburg hodně znepříjemňoval život," ulevilo se trenérovi Ralfu Ragnickovi poté, co náskok jeho týmu na čtvrtý Frankfurt narostl na deset bodů.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Augsburg - Leverkusen 1:4Video: DIGI Sport

Augsburg - Leverkusen 1:4 - Domácí šli sice už po dvanácti minutách do vedení, ale to bylo také všechno, nač se zmohli. Leverkusen promptně vyrovnal a od té chvíle už dominoval, i když gólově se prosadil až po změně stran. Tři důležité body, díky nimž má pořád naději na účast v Lize mistrů, si však odvezl. „Až na prvních deset minut jsme měli zápas plně pod kontrolou a mohli ho rozhodnout už do přestávky, protože jsme měli celou řadu gólových šancí," kvitoval výhru trenér Leverkusenu Peter Bosz.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Hoffenheim - WolfsburgVideo: DIGI Sport

Hoffenheim - Wolfsburg 1:4 - V utkání, v němž šlo oběma týmům o účast v Evropské lize, domácí totálně propadli. Zápas se přitom pro ně začal vyvíjet báječně, neboť už v 9. minutě se trefil a šest minut na to kopal Chorvat Kramarič. Nejlepší střelec Hoffenheimu však trefil jen tyč, hosté kritickou chvíli přežili, a ještě do přestávky vyrovnali. Po změně stran měli navrch oni a ziskem tří bodů oživili naděje na pohárovou Evropu. „Hráli jsme dobře v prvních dvaceti minutách, ale po neproměněném pokutovém kopu jsme odpadli a ztratili veškerou sebedůvěru," povzdechl si domácí kouč Julian Nagelsmann. „Scházelo nám šest hráčů, přesto jsme dosáhli velkého vítězství," zářil naopak jeho kolega ve službách Vlků Bruno Labbadia.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Frankfurt - Hertha BerlínVideo: DIGI Sport

Eintracht Franfurt - Hertha Berlín 0:0 - Domácím si nabízela šance upevnit si postavení v elitní čtyřce, která si zahraje v příští sezoně Ligu mistrů, ale využít ji nedovedli. Měli sice převahu, řadu dobrých příležitostí si také vypracovali, ale nakonec brali jen bezbrankovou remízu. A to přesto, že Hertha dohrávala posledních deset minut bez vyloučeného Klüntera. „Pochopitelně že nemohu být s bodem spokojen. Ztráceli jsme zbytečně spoustu míčů, nedokázali jsme na soupeře vyvinout potřebný tlak. Budeme se muset moc a moc zlepšit, abychom se v první čtyřce udrželi," měl k výkonu svých svěřenců hodně výhrad domácí kouč Adi Hütter.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Stuttgart - MönchengladbachVideo: DIGI Sport

Stuttgart - Mönchengladbach 1:0 - Řecký legionář Anastasios Donis vstřelil jedenáct minut po přestávce gól, který je pro Stuttgart životně důležitý. Znamenal tři body a odvrácení hrozby přímého sestupu. Domácí mají tři kola před koncem na sedmnáctý Norimberk pětibodový náskok a čeká je nejspíš baráž o udržení v bundeslize. „Perfektně jsme bránili, a ještě dostali protivníka pod tlak. Skvělý výsledek, i když nám k němu dopomohlo i štěstí," liboval si domácí trenér Nico Willig. Zato hostující Dieter Hecking se na své hráče hodně zlobil. „Takhle se hrát nedá. Hodina naprosto bez pohybu, rychlosti, sprintů. Pokud budeme takto pokračovat, do Ligy mistrů se nedostaneme," poukazoval na tříbodovou ztrátu, kterou má jeho Borussia na čtvrtý Frankfurt.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Düsseldorf - BrémyVideo: DIGI Sport

Düsseldorf - Brémy 4:1 - Hned čtyři góly inkasoval české legionář mezi tyčemi Brém Pavlenka v zápase, který jeho týmu vůbec nevyšel. Už po 53 sekundách totiž domácí Fortuna zásluhou Ramana vedla, Karaman po velkém sólu přidal druhou branku a Fortuna mohla hrát v pohodě. Hosté sice zápas zdramatizovali gólem z penalty, ale po změně stran už zase měli navrch domácí. „Vyhráli zaslouženě, i když jsme proti nim zkusili všechno. Fortuna ale na rozdíl od nás své šance proměňovala," objektivně přiznal hostující Florian Kohfeldt, jehož týmu se vidina Evropské ligy zase o něco vzdálila.

Sestřih utkání 31. kola německé fotbalové ligy: Hannover - MohučVideo: DIGI Sport

Hannover - Mohuč 1:0 - I poslední Hannover se konečně dočkal výhry a uchoval si naději, že by se mohl vyhnout přímému sestupu. Teoretickou, protože tři kola před koncem soutěže ztrácí na šestnáctý Stuttgart šest bodů. „Potřebovali jsme trochu štěstí, které se nám v posledních týdnech vyhýbalo. Naděje stále žije, takže budeme bojovat dál," ujišťoval domácí trenér Thomas Doll poté, co třiadvacetiletý Weydandt šestým gólem v sezoně rozhodl o vítězství Hannoveru. „Zápas jsme sice ovládli a dominovali v něm, jenže jsme zahazovali jednu šanci za druhou. A pokaždé jako by si hráči řekli: Nevadí, přijde další. A tak to šlo pořád dokola, až nás domácí potrestali," povzdechl si hostující Sandro Schwarz.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bayern 34 88 : 32 78
2 Dortmund 34 81 : 44 76
3 Lipsko 34 63 : 29 66
4 Leverkusen 34 69 : 52 58
5 Mönchengladbach 34 55 : 42 55
6 Wolfsburg 34 62 : 50 55
7 Frankfurt 34 60 : 48 54
8 Brémy 34 58 : 49 53
9 Hoffenheim 34 70 : 52 51
10 Düsseldorf 34 49 : 65 44
11 Hertha 34 49 : 57 43
12 Mohuč 34 46 : 57 43
13 Freiburg 34 46 : 61 36
14 Schalke 34 37 : 55 33
15 Augsburg 34 51 : 71 32
16 Stuttgart 34 32 : 70 28
17 Hannover 34 31 : 71 21
18 Norimberk 34 26 : 68 19

Reklama

Související témata: