Hlavní obsah

Vodní slalomáři změnili sobotu ve žně

Ve sběr vavřínů se v sobotu změnilo vystoupení českých vodních slalomářů na mistrovství světa v Augsburgu. Ke stříbru Jaroslava Volfa s Ondřejem Štěpánkem na C2 přidali čeští reprezentanti také dva tituly mistrů světa v hlídkách kajakářek a deblkanoistů.

Foto: ČTK/Tibor Alföldi

Deblkanoisté Jaroslav Volf (vpravo) a Ondřej Štěpánek vybojovali stříbrnou medaili ve vodním slalomu.

Článek

Sestava Marek Jiras s Tomášem Máderem, Volf se Štěpánkem a Jaroslavové Pospíšil s Pollertem předčili v Ledovém kanálu domácí šestici a Poláky. Český tým se tak dostal do čela hodnocení národů v medailové bilanci a zřejmě už tam zůstane až do konce šampionátu.

Vedle tří dnešních medailí získali Češi v pátek zlato zásluhou kajakářky Hilgertové a bronz díky hlídce singlkaniostů. Euforie v českém táboře dosáhla vrcholu - všichni reprezentanti, kteří dnes závodili, naskákali radostně v cíli do vody a proti své vůli se vykoupali také šéftrenér Jiří Pultera a kouč Ondřej Mohout.

Neúnavní a hluční čeští fanoušci se nahrnuli k cíli a skandovali. "Hoši, děkujem! Už je to uděláno, už je to hotovo! Mistři, mistři! Češi, Češky!" znělo kolem Ledového kanálu v Augsburgu a nebylo slyšet vlastního slova.

Den zato pořádně zhořkl domácím reprezentantům - v hlídkách s českými týmy dvakrát prohráli, třebaže si dnes po titulu deblkanoistů dělali zálusk na tři zlaté medaile. Slováci měli smolný den, po kajakářkách vyhořely i hlídky deblů, navíc vysoce favorizovaní bratři Hochschornerové skončili až třetí.

"Sice jsme druzí na světě, ale v podstatě jsme mistři světa," hlásil v cíli Štěpánek a narazil tak na skutečnost, že dokázali zdolat 'neporazitelné' slovenské bratry Hoschornerovy, kteří čtyři roky na vrcholné soutěži neprohráli.

Rychlejší byli jen domácí Němci. "To jsme čekali, jsou tu doma," komentoval první německou medaili na šampionátu Volf. "Ti tady snad i spí," přidal se kouč Mohout.

První medaili získali před 5 lety

První medaili na vrcholné soutěži vybojovali Volfíci, popřípadě Štěpánci, jak se jim mezi vodáky přezdívá, jako mladíci v roce 1998 na mistrovství Evropy v Roudnici. Tehdy byli druzí. "Výhoda domácího prostředí," podotkl Volf. "To bude podobné v Troji," věřil Mohout a připomněl tak světový šampionát v roce 2006, který bude hostit právě pražský kanál.

"Když jsme dojeli a věděli jsme, že máme placku, tak nám to stačilo," prohlásil Štěpánek. Při premiéře na mistrovství světa v roce 1999 skončili sedmí, ale loni se jim nevedlo. "Tehdy shořeli jak papír," vzpomněl si Mohout. "Je to satisfakce," řekl ke třem loňským neprojetým brankám ve třech jízdách ve francouzském Bourgu.

"Vyplatilo se, že jsme tady letos před mistrovství hodněkrát trénovali," podotkl Volf. Domácím závodníkům zdejší kanál sedí, ale ani Volf se Štěpánkem si nestěžovali. "Je tady taková voda, kde se nemusí pospíchat, kde se spíš řídí. To nám sedí víc, než třeba Troja a Roudnice, kde to člověk musí pádlama hnát," vysvětloval Štěpánek. Kvalitativní rozdíl mezi mistrovstvím Evropy a světa je prý zanedbatelný. "Proto nás mrzelo, že jsme neměli placku ze světa, když máme už dvě z Evropy," doplnil parťáka Volf.

Kajakářky jsou mistryněmi v hlídkách

Úspěch slaví i české závodnice. Hlídka kajakářek ve složení Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková a Vanda Semerádová vybojovala na mistrovství světa v Augsburgu druhé zlato pro Českou republiku. Dvojnásobná olympijská vítězka Hilgertová se tak během dvou dnů dočkala druhého titulu mistryně světa.

České trio bylo v Ledovém kanálu rychlejší než domácí Němky a bronzové Britky. V první jízdě Hilgertová svým kolegyním ujela, aby se jim v brankách nemotala, a dotáhla je k nejrychlejšímu času. "Řekly jsme si, že když bude mít někdo možnost se trhnout, že to udělá," vysvětlovala dvojnásobná mistryně světa z Augsburgu. "Určitě jsem moc ráda, před šampionátem bych se vsadila, že dva tituly se mi nepodaří. Dokonce jsem víc věřila těm hlídkám," prohlásila v cíli.

Trio vybojovalo první zlatou medaili pro Českou republiku v kajakářských hlídkách na mistrovství světa v historii, stačil jim k tomu v druhé jízdě až čtvrtý čas. "Je to super. Po jednotlivcích jsem moc spokojená nebyla, ale teď jsem si spravila náladu," přidala se Pavelková.

Výsledky muži - 3xC2:
1. Česká republika (Volf/Štěpánek, Pospíšil/Pollert, Jiras/Máder) 234,99 (4)
2. Německo (Becker/Henze, Ehrenberg/Senft, K. Simon/R. Simon) 235,74 (2)
3. Polsko (Wojs/Mordarski, Miczek/Šukula, Pochwala/Sarna) 256,24 (10)
4. Velká Británie 260,47 (14)
5. USA 293,29 (24)
6. Slovensko 299,52 (60).

Reklama

Související témata: