Hlavní obsah

Merkelová může mít pravdu. Němci mě dost zklamali, stěžuje si slovenská opora Herthy

Berlín/Bratislava

Ani děsivé zprávy o počtech mrtvých a nakažených lidí koronavirem v někerých částech Evropy ještě nepřiměli lidi k adekvátnímu opatrnému chování. Třeba nad situací v Berlíně se dost podivuje slovenský spoluhráč Vladimíra Daridy Peter Pekarík z fotbalové Herty Berlín. Tedy klubu z hlavního města Německa, který je kvůli jednomu nakaženému fotbalistovi koronavirem v karanténě.

Foto: Profimedia.cz

Obránce Herthy Berlín Peter Pekarík.

Článek

Ostřílený 33letý obránce uklidnil fanoušky, že on žádné potíže nemá. „Můžu ujistit, že žádné zdravotní problémy nemám. Cítím se velmi dobře," uvedl v obsáhlém rozhovoru pro slovenský deník Šport.

Podobně jako Darida v nedávném rozhovoru pro Sport.cz, i Pekarík se divil lhostejnosti Berlíňanů k nařízením a doporučením během probíhající pandemie.

„Chování lidí v Berlíně mě vzhledem k momentálně vážné situaci dost zklamalo a zaskočilo. Lidé jsou poměrně lhostejní a absolutně nezodpovědní. Když jsme v nutném případě potřebovali vyjít z bytu třeba pro potraviny, do lékárny nebo drogérie, měli jsme na sobě roušky a brýle. A lidé se na nás dívali jako na mimozemšťany," nechápe Pekarík.

„Zaměstnanci v obchodech či na poště nebyli nijak chránění. Celkově byste v Berlíně, ve vyspělém velkoměstě s miliony lidí z celého světa, spočítali lidi s rouškami na tvářích na prstech obou rukou. Očekávali jsme od spoluobčanů mnohem zodpovědnější přístup," pokračoval odchovanec žilinského fotbalu.

I proto mu nepřijdou nijak přehnaná nedávná slova německé kancléřky Angely Merkelové, která předpověděla, že se virem nakazí až 70 procent německé populace.

„Podle toho, co mám možnost vidět na vlastní oči, ten neohleduplný a lhostejný přístup lidí k celé vážné situaci, tak se předpovědi Angely Merkelové vůbec nedivím. Přesto však věřím, že se nakonec její slova nenaplní," dodal.

Je paradoxní, že se třeba německý obránce Lokomotivu Moskva Benedikt Höwedes pohoršuje nad v podstatě identickou situací v ruské metropoli, kde jsou podle jeho slov ještě kavárny plné lidí.

Podobně třeba zámořští sportovci apelují na tamní občany, aby se nikde neshromažďovali. A to zejména poté, co sociálními sítěmi proběhly snímky z přeplněných floridských pláží.

Reklama

Související témata: